Obred preminuća sv. Franje i misu uočnicu predvodio pater Franjo Jurinec

U franjevačkoj crkvi svete Katarine u Krapini proslavljena je 3. listopada uočnica s Obredom preminuća sv. Franje uz proslavu svetkovine sv. Franje Asiškog, utemeljitelja franjevačkog reda (Reda manje braće) kojim je nadahnut Treći franjevački red (Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red). Obredom preminuća sv. oca Franje predsjedao je gvardijan samostana pater Franjo Tomašević uz subraću franjevce i svećenike iz Dekanata a nakon obreda misno slavlje predslavio je p. Franjo Jurinec. Članovi Trećeg franjevačkog reda i mnogobrojni vjernici Grada Krapine i okolice pripremali su se trodnevnom duhovnom obnovom.

Prije samog obreda preminuća otkrivena je i blagoslovljena slika „Preminuća sv. Franje“ koju je naslikao Srećko Perković. Slika prikazuje svetoga Franju u ekstazi gdje ga pridržava anđeo a uz njega su naslikani naši zagorski franjevci koji su službovali u ovom našem kraju. Opis slike temelji se na knjizi svetog Bonaventure „Život svetog Franje.“

U obredu preminuća približili smo se Franjinoj duhovnosti koja upućuje: sagni se nad poteškoće drugoga, a ne samo nad svoje; vjeran ostani prvoj ljubavi – Bogu! – istaknuo je na početku homilije pater Jurinec. Sveti Franjo je svoju braću poticao da budu dobra, znao ih je pohvaliti te poticati da čine dobra djela drugima, onima koji su bili u potrebi. Današnja misna čitanja koje smo upravo slušali nas pozivaju na to. Danas i mi ovdje prisutni s velikim papom Pavao VI i svetim Ivanom Pavlom II možemo pitati – citiram – : „Ima li nade za nas“?! Ima – nastavlja pater Jurinec ako ćemo priznati jedni druge za braću i sestre, ne kritiziramo i ogovaramo jedni druge. Lijepo bi bilo kad nam franjevaštvo ne bi bio samo dodatak našemu životu nego zaista duboko iskustvo života s Bogom koje će se odražavati i na naš život u našim zajednicama a napose u obiteljima u kojima živimo. – zaključuje p. Jurinec.

NA kraju misnog slavlja riječi zahvale uputio je svima domaćin gvardijan Franjo Tomašević. Svi prisutni su nastavili bratsko druženje u samostanskoj blagovaonici.

Pripremio: Darko Fiket