Održan prvi susret trajne formacije svećenika u novoj pastoralnoj godini

U prostorima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održan je u ponedjeljak, 10. listopada 2016. godine, prvi susret svećenika u trajnoj formaciji Zagrebačke nadbiskupije te Bjelovarsko-križevačke i Sisačke biskupije, koji su zaređeni u posljednjih sedam godina. Susretom je predsjedao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u nazočnosti pomoćnog biskupa mons. Ivana Šaška te koordinatora za trajnu formaciju svećenika vlč. Željka Faltaka.

Nakon zajedničke molitve Trećeg časa, kardinal Bozanić uvodnim je riječima dao nekoliko usmjerenja za daljnje održavanje susreta svećenika u trajnoj formaciji. Vrijeme i ambijent za trajnu formaciju Kardinal je usporedio s događajem kada Isus šalje svoje učenike u naviještanje te se potom učenici vraćaju i s Isusom i pred Isusom međusobno izmjenjuju iskustva susreta i naviještanja.

Kardinal je posebno naglasio da bi cilj ovih susreta trebao biti međusobno ohrabrenje i obogaćenje, otkrivanje crkvenog poslanja kako bi se izbjeglo provođenje vlastitih prohtjeva te propitivanje svećeničkog odnosa prema narodu Božjemu. „Trajna formacija ima smisla ako se ovamo dolazi noseći ono što živimo kao svećenici. Ona nije distanciranost od svakidašnjice svećeničkog poslanja, već donošenje vlastitih iskustava, razmatranje te otkrivanje novih nadahnuća“, rekao je Kardinal naglasivši kako život svećenika ne može i ne smije biti odijeljen od svećeničke službe.

U prvom dijelu susreta, pomoćni biskup mons. Ivan Šaško održao je predavanje pod naslovom „Glavni naglasci pastoralne godine 2016./2017.“, istaknuvši stožerne događaje za život Crkve u novoj pastoralnoj godini: Godinu milosrđa, zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i uvijek iznova otkrivanje bogatstva u liku blaženog Alojzija Stepinca.

U drugom dijelu susreta, koordinator trajne formacije svećenika vlč. Željko Faltak govorio je o crkvenom pogledu na trajnu formaciju svećenika na temelju koncilskih i postkoncilskih dokumenata te dokumenata Hrvatske biskupske konferencije, davši potom glavna usmjerenja trajne formacije u novoj pastoralnoj godini.

Susret je završio raspravom svećenika koji su dali određene prijedloge za pastoralno djelovanje u promicanju štovanja bl. Alojzija Stepinca.

Formativni susreti za svećenike koji su zaređeni u posljednjih sedam godina održavat će se u dvije skupine, a osim toga imat će i dvije duhovne obnove tijekom godine. Program trajne formacije polazit će 53 svećenika.

vlč. Željko Faltak

Koordinator za trajnu formaciju svećenika