Održana konferencija za novinare u povodu 1. Svjetskog dana siromaha

U povodu 1. Svjetskog dana siromaha, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je u srijedu 15. studenog 2017. godine konferenciju za novinare u prostorijama pastoralnih ureda na zagrebačkom Kaptolu.   
 
Na početku konferencije novinarima se obratio pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić te ukratko predstavio poruku Svetog Oca Franje za 1. Svjetski dan siromaha, koji će se obilježiti 19. studenog. Vlč. Puškarić naglasio je da je kardinal Josip Bozanić uputio pismo uoči Svjetskog dana siromaha kojim je pozvao svećenike i vjernike Zagrebačke nadbiskupije da se odazovu na poziv pape Franje te “ulože napore kako bi se omogućili trenuci susreta, prijateljstva, solidarnosti i konkretne pomoći onima koji oskudijevaju ili koji traže zaštitu i pomoć”. Kao naglaske poruke Svetoga Oca vlč. Puškarić izdvojio je djelatnu ljubav, Caritas kao izvorno poslanje Crkve i činjenicu da se Crkva uvijek iznova vraća Caritasu.

Kao što je to očito iz samog naziva Papine poruke, Sveti Otac podsjeća da ljubav ne može nego biti konkretna. Ona se ne pokazuje riječima, već djelima. Tko želi ljubiti kao što je Isus ljubio, mora se povesti njegovim primjerom, poglavito kada je riječ o ljubavi prema siromašnima – kazao je vlč. Puškarić citirajući papu Franju. Sveti Otac, nastavio je vlč. Puškarić, upozorava i na nemilosrdan i beskrajan popis siromaštva u suvremenom svijetu koji se ne ograničava samo na materijalno, već i na patnju, isključenost, zlostavljanja, nasilja, mučenja i zatvaranja, ratove i drugo.


IZVJEŠTAJ O CARITASOVU RADU U PRVIH 10 MJESECI 2017. GODINE

U svojoj poruci papa Franjo ističe i temeljno opredjeljenje za siromašne te molitvu kao srce svih konkretnih inicijativa uoči i na dan obilježavanja 1. Svjetskog dana siromaha – zaključio je vlč. Puškarić.
 
O radu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u godini na izmaku progovorila je s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa. Rad Caritasa odvija se i provodi u dvama pravcima: pružanje usluga socijalne skrbi i karitativni rad. Uz pružanje smještaja korisnicima u domovima, Caritas brojnim aktivnostima i projektima, na razini Nadbiskupije i na razini župnih Caritasa, nastoji doći do onih koji su u potrebi da bi im barem donekle ublažio nevolje u kojima žive, siromaštvo i izoliranost.

Govoreći o uslugama socijalne skrbi, s. Lončar je istaknula kako je Caritas tijekom prvih 10 mjeseci ove godine pružio uslugu smještaja za 318 korisnika; odnosno za 18 trudnica i majki, 111 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, 101 korisnika s tjelesnim i mentalnim oštećenjem, 37 beskućnika, te 51 majke i djecu, žrtve obiteljskoga nasilja. Osim smještaja, kazala je s. Lončar, korisnicima se osigurava psihosocijalna podrška i savjetovanje, rad na usvajanju socijalnih vještina, razvijanje radnih navika te im se pomaže pri kvalitetnoj organizaciji slobodnog vremena.
 
Kada je riječ o karitativnom radu i projektima, naglasila je, između ostalog, provedbu projekta „Pomoć u kući“ koji već punih osamnaest godina vodi brigu o starijim i nemoćnim osobama u njihovim domovima. Tijekom deset mjeseci 2017. godine projektom su bila obuhvaćena 132 korisnika, a odrađeno je 3 205 izlazaka na teren. Posebnu pomoć u skrbi za starije i nemoćne pružaju volonteri koji su korisnicima darovali 891 volonterskih sati – rekla je s. Lončar.
 
Podsjetila je da je tijekom prvih devet mjeseci ove godine Caritas izravno osobama u potrebi podijelio materijalnu i financijsku pomoć u vrijednosti 10.280.000,00 kuna, dok je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb (FEAD) podijeljena materijalna pomoć u vrijednosti od 2.600.000,00 kuna. Osim toga, istaknula je i akcije „Dobro se dobrim vraća“, „Kad činiš dobro čini dvostruko dobro“ te akciju „Dobro srce za topli dom“ kojom je za 122 obitelji osigurano po 3 kubična metra drva za ogrjev.


 
Naglasila je kako važan dio rada Caritasa predstavlja mreža župnih Caritasa, kojom Crkva najizvrsnije svjedoči djelotvornu ljubav. Na području Zagrebačke nadbiskupije aktivno je 158 župnih Caritasa u čiji rad je uključeno 1121 volonter, dok je tijekom 2017. godine osnovano 9 novih župnih Caritasa – kazala je s. Lončar, dodajući da se prema izvješću Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku za 2016. godinu Caritas Zagrebačke nadbiskupije ubraja među najveće organizatore volontiranja u Republici Hrvatskoj.
 
Na kraju svog obraćanja najavila je obilježavanje Svjetskog dana siromaha u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ističući da će u subotu 18. studenog u večernjim satima zaposlenici i volonteri Caritasa Zagrebačke nadbiskupije obići autobusni i željeznički kolodvor u Zagrebu te noćne tramvaje kako bi beskućnicima podijelili pakete.
 
U nedjelju, 19. studenoga u 11 sati slavit će se sveta misa, a potom prirediti zajednički objed s korisnicima pučke kuhinje u samostanu Sestara Misionarki Ljubavi u Jukićevoj ulici – zaključila je s. Lončar.
 
Novinarima se još jednom obratio vlč. Puškarić, zahvalivši medijima za sve što čine pri senzibiliziranju javnosti za pomoć potrebitima. Najavio je i nadolazeći projekt Tiskovnog ureda „Advent na periferiji“ koji će nastojati javnosti prikazati jedan dio karitativne djelatnosti Zagrebačke nadbiskupije.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije