Otvorena izložba „Križni put“ autora preč. Milana Juranića

U ponedjeljak, 3. travnja 2017., u Staroj gradskoj vijećnici, u ‘Galeriji Kristofora Stankovića’ na Gornjemu gradu u Zagrebu, unutar programa ‘Pasionske baštine’, predstavljene su postaje Križnoga puta koje je izradio preč. gosp. Milan Juranić, župnik Župe sv. Katarine u Zagorskim Selima i dekan Tuheljsko-pregradskoga dekanata.

Prisutne je na početku pozdravio umjetnički direktor Pasionske baštine, mr. sc. Jozo Čikeš, koji je progovorio i o povijesti rada Udruge, kao o važnome doprinosu hrvatskoj kulturi i poticaju mladim naraštajima da kršćansku pasionsku kulturu njeguju i na njoj se nadahnjuju, jer je iz nje izrasla cijela europska, pa tako i hrvatska kultura.

POZDRAVNA RIJEČ MONS. IVANA ŠAŠKA NA OTVARANJU IZLOŽBE

RECENZIJA IZLOŽBE DAVORINA VUJČIĆA

 

Preč. Milan Juranić.

O umjetničkim djelima svećenika Juranića govorio je gosp. Davorin Vujičić, dugogodišnji poznavatelj rada preč. Juranića koji je napisao i predgovor izložbenoj kataloškoj knjižici, u kojemu je istaknuo: “Poznavatelj i ljubitelj goleme pasionske baštine (ta, svećenik je i umjetnik!), njenih raznorodnih i raznolikih načina prikazivanja, Milan Juranić je bio svjestan da svoj Križni put mora temeljiti na vlastitom likovnom izrazu i emotivnom doživljaju tog jedinstvenog, čudesnog paradoksa: u određenom dijelu grada Jeruzalema, određenog dana, događalo se nešto što je svojim značenjem nadišlo okvire tog prostora i tog vremena.”

O nastanku postaja i o svojim nadahnućima govorio je i sam umjetnik preč. Juranić koji je ispričao kako je zapravo otkrio svoj “poziv” za likovnim stvaranjem: “Moji poglavari u sjemeništu na Šalati očekivali su od mene da ću biti pisac, no nakon što sam na Gornjem gradu jednom išao razgledati izložbu, otkrio sam da je moj poziv pisati kistom.”

Za iščitavanje postaja svoj je doprinos dao i mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, pozvavši prisutne da uoče teološku podlogu i specifičnosti ikonografske naravi u tim djelima.

Glazbenim je izražajem cijeli susret obogatio župni zbor zagrebačke Župe sv. Blaža.

Izloženi radovi mogu se pogledati sljedeća dva tjedna, do 18. travnja 2017.