Peta vazmena nedjelja (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Pošto Juda iziđe iz blagovališta, reče Isus: „Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti!

Dječice, još sam malo s vama. Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.“ Riječ Gospodnja.

 KOMENTAR:

Blagdan Duhova, koji nam se približava, završetak je ‘jakog vremena’. To vrijeme započinje korizmom a završava ispunjenjem Isusova obećanja – poslanjem Duha Svetoga. Nakon toga započinje vrijeme Crkve koja je jedna sveta katolička i apostolska pod vodstvom toga istoga Duha. Crkva traje i trajat će sve do svršetka svijeta i sve sile i protivljenja, ‘vrata paklena’ neće je nadvladati. Kroz to sveto vrijeme Evanđelja često spominju ‘Isusov čas’. Isus ne smatra svoj čas ni u jednom čudu koje je učinio nego upravo događaje Velikoga tjedna kroz muku i trpljenje do proslave – Uskrsnuća.

7873153_orig

Nakon čuda s vodom u kani ljudi su opet bili žedni, nakon ozdravljenja mnogi su ponovno oboljeli, nakon umnažanja kruha opet su trebali hranu. Oni koje je oživio, prijatelja Lazara, opet su kasnije umrli. Isus jedinom stvarnom proslavom sebe i Oca pokazuje kroz svoju neizmjernu ljubav i predanje u volju Očevu. Zato je ta muka „slavna“ za Oca, Sina i sve nas. U žrtvenoj muci na križu proslavio se Otac pokazavši kako nas ljubi kad je i vlastitog Sina žrtvovao za naše spasenje. Isus se proslavio pokazavši tim činom koliko je poslušan i koliko ljubi Oca ali i sve nas. No, u toj žrtvi i mi smo proslavljeni. Kristov križ i njegova prolivena krv pokazuje koliko smo važni Ocu i Sinu i koliko nas ljube.

Po čemu se prepoznati u svijetu kao plod žrtve ljubavi? Upravo po Isusovoj zapovijedi: „Ljubite jedni druge; kao što sam ja vas ljubio. Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.“