Počelo 57. plenarno zasjedanje HBK

Predsjednik HBK najavio je da će jedna od tema susreta biti pohod biskupa „ad limina“ od 11. do 17. studenoga u Rim. Na zasjedanju će se isplanirati susreti u prigodi toga pohoda. Tijekom pohoda „ad limina“ predviđen je susret s papom Franjom i predstavnicima pojedinih dikasterija Svete Stolice. Planirana su i liturgijska slavlja u rimskim bazilikama. Prema riječima nadbiskupa Puljića, izvješća koja su biskupi dostavljali kroz povijest tijekom tih pohoda, predstavljaju danas dragocjeni povijesni izvor za proučavanja povijesti Crkve i pojedinih biskupija.

Biskupi će saslušati i izvješća o Devetom međunarodnom skupu obitelji održanom 25. i 26. kolovoza u Dublinu u Irskoj pod predsjedanjem pape Franje te o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji održanom 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. Predsjednik HBK zahvalio je Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Vijeću HBK za život i obitelj za trud i ljubav koju su uložili u pripravi toga susreta, istaknuvši da takvi skupovi pomažu izmijeniti mišljenja, dojmove i prijedloge u vidu poboljšanja obiteljskoga pastorala. Četvrti nacionalni susret katoličkih obitelji održat će se u Ludbregu, stoga je nadbiskup Puljić zahvalio varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku na spremnosti da pripremi taj susret.

Na plenarnom zasjedanju biskupi će razmotriti i suvremena ekumenska pitanja, kao i neka pitanja koja se tiču vjeronauka i kateheze. Saslušat će i izvješća koja su pripremili predsjednici pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK. Budući da dogodine pada 40. obljetnica „Branimirove godine”, koju se obilježilo u Ninu 1979. u sklopu velike devetnice 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, s naglaskom da obitelji mole i nedjeljom misu slave, biskupi će razmotriti koliko je ta poruka aktualna i danas. Raspravit će i o mandatima u pojedinim tijelima HBK, kao i delegatima na zasjedanjima drugih biskupskih konferencija sljedeće godine (2019.). Zasjedanje će završiti susretom s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom i zajedničkim objedom u četvrtak 11. listopada.

Spominjući događaje od posljednjega plenarnog zasjedanja, nadbiskup Puljić naveo je da su članovi Stalnoga vijeća imali uobičajeni godišnji susret s provincijalkama Hrvatske redovničke konferencije. Godišnji susret članova HBK s provincijalima Hrvatske redovničke konferencije i izvanredno zasjedanje HBK bili su 18. lipnja. Spomenuvši da je prije nekoliko dana proslavljena dvadeseta obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca koja je bila u našem nacionalnom svetište u Mariji Bistrici, tijekom drugog pastoralnoga pohoda Hrvatskoj pape Ivana Pavla II. 3. listopada 1998. godine, nadbiskup Puljić rekao je da „obojicu molimo neka prate svojim zagovor i blagoslovom sve stanovnike Lijepe Naše kako bi se u njoj ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi“.

Predsjednik HBK spomenuo je da će papa Franjo u nedjelju 14. listopada proglasiti svetim blaženoga Pavla VI. Govoreći o tome velikom Papi, nadbiskup Puljić citirao je riječi pape Benedikta XVI. koji ga je nazvao „poniznim i hrabrim svjedokom Istine, apostolom mira, promicateljem dijaloga između naroda i kultura“, te naglasio da je „mudrim vodstvom priveo kraju Drugi vatikanski sabor“. (IKA)