Predstavljena Papina poruka za 50. svjetski dan sredstava društvene komunikacije

Komunikacija treba graditi mostove, liječiti rane i dodirivati srca mnogih osoba, poručio je papa Franjo u poruci za 50. svjetski dan sredstava društvene komunikacije na temu „Komunikacija i milosrđe: plodni susret”. U tekstu objavljenom 22. siječnja, Papa ističe da se istinska snaga priopćavanja nalazi u bliskosti te od kršćana traži da priopćuju istinu s ljubavlju, ne osuđujući osobe. Potaknuo je i da se društvene mreže učine mjestima milosrđa, gdje se prednost daje ljudskom odnosu i dijeljenju.

Ono što govorimo i kako to govorimo, svaka riječ i gesta treba moći izraziti suosjećanje, nježnost i Božji oprost za sve, stoji u poruci. Ljubav je po svojoj naravi priopćavanje, a komuniciranje Božjeg milosrđa je vlastito govoru i djelovanju Crkve, napisao je Papa. Priopćavanje može graditi mostove i pospješivati susrete i uključivost. Pozvao je da se riječi koriste kako bi se „izašlo iz opakih krugova osuda i odmazdi koje i dalje u zamci drže pojedince i narode”.

Riječi kršćanina – i onda kad treba snažno osuditi zlo – nikada ne pokušavaju slomiti odnose. Stare rane mogu zarobiti osobe i spriječiti njihovo priopćavanje i pomirenje. Sveti Otac istaknuo je da u tim slučajevima milosrđe može obnoviti način govora. Naveo je kako je poželjno da se jezik politike i diplomacije dadne nadahnuti milosrđem. Zato je potaknuo odgovorne u ustanovama da uvijek bdiju nad svojim načinom izražavanja.

Kako bih volio da naš način priopćavanja, kao i naše pastirsko služenje u Crkvi, istaknuo je Papa, nikada ne izražava ponos oholog trijumfa nad neprijateljem te ne ponižava one koje mentalitet ovoga svijeta smatra gubitnicima koje valja odbaciti. Možemo i trebamo suditi grešne situacije, ali ne možemo suditi osobe, jer samo Bog može vidjeti njihovo srce, stoji nadalje u poruci. Valja opomenuti onoga tko pogriješi, osuđujući zlodjela i nepravde, ali uvijek se sjećajući da je istina sam Krist, „čije je krotko milosrđe mjera našeg načina naviještanja istine i osuđivanja nepravde”.

Istinu treba potvrđivati s ljubavlju jer se samo tako mogu dodirnuti srca nas grešnika, napomenuo je Papa, objašnjavajući: Grube ili moralističke riječi ili geste riskiraju još više udaljiti one koje želimo dovesti obraćenju i slobodi, jačajući u njima osjećaj odbacivanja i branjenja.

Kao odgovor na tvrdnju da je društvo ukorijenjeno u milosrđu idealistički san, Papa je naveo primjer obitelji, napominjući kako su nas roditelji voljeli i cijenili zbog onoga tko jesmo, a ne zbog naših sposobnosti i uspjeha. Nadalje je istaknuo kako komunicirati znači dijeliti, što pak zahtjeva slušanje. A slušati znači puno više nego samo čuti.

Sveti Otac osvrnuo se i na digitalnu komunikaciju koja može biti u punini humana, zato što nije tehnologija, nego čovjekovo srce ono što određuje je li priopćavanje vjerodostojno ili ne. Izrazio je želju da društvene mreže daju prednost ljudskim odnosima i ne pogoduju daljnjim polarizacijama i podjelama među osobama.

Na kraju je istaknuo da je susret priopćavanja i milosrđa plodan u mjeri u kojoj stvara bliskost. U svijetu koji je podijeljen, priopćavati s milosrđem znači pridonijeti blizini između djece Božje i braće u ljudskosti, istaknuo je papa Franjo, a izvijestio Radio Vatikan. (IKA)