Proljetni susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u Sjemeništu

U ponedjeljak, 14. svibnja, na blagdan sv. Matije apostola, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, održan je proljetni susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u sjemeništu. Inicijator ovog skupa bio je rektor, preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno sa odgojiteljima u sjemeništu pokušaju zajednički podjeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo u 10.30 sati kratkom okrijepom i zajedničkim druženjem nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 35 župa iz koliko dolaze naši sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se 22 župnika. Manji broj ispričao se zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza. Nakon dobrodošlice prečasnog Rektora i aktualizacije prijeđenoga puta od posljednjeg susreta koji je bio na početku školske i vjeronaučne godine, 6. studenoga 2017. godine, preč. Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očitovalo za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana, kada su sjemeništarci aktivnije sudjelovali u životu svojih župnih zajednica.

Zahvalio je i župnicima koji su sjemenišnu zajednicu u ovoj pastoralnoj godini ugostili u svojim župama, za vrijeme redovitih izleta po nad/biskupijama Crkve u Hrvata. Potom je Rektor progovorio o perspektivama rada sa sjemeništarcima tijekom ljetnih praznika koji ubrzo nadolaze. Spomenuo je kako se planiraju otvarati radni kampovi (neke biskupije) u kojima bi sjemeništarci kroz tjedan dana sudjelovali svojim radom; zamolio je župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme praznika (redovita dnevna Sveta misa, predvođenje pobožnosti, odlazak na župna hodočašća, dekanatski susreti ministranata i sl.), i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika.

Okupljenim župnicima predstavio je i dokument Kongregacije za kler „Dar svećeničkog zvanja – Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis“ koji progovara o temeljnim odredbama o svećeničkom odgoju i izobrazbi (KS, 2017.), a od br. 16 do br. 23 posebno govori o Malim sjemeništima. Zatim je uslijedila plodna rasprava i izmjena mišljenja o kvaliteti i osobnim svojstvima budućih sjemeništaraca budući da se bliže upisi u Sjemenište koji će biti koncem mjeseca svibnja i početkom mjeseca lipnja. Razrednci i odgojitelji (prefekti) vlč. Mato Malekinušić i Goran Bužak, izvjestili su prisutne župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju. Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli, a potom zajednički ručak svih sudionika u sjemenišnoj blagavaonici. Nakon ručka župnici su nastavili druženje sa svojim sjemeništarcima u dvorištu sjemenišnog kompleksa. Susret je završio u 15 sati.