Proslavljeno Antunovo i blagoslovljeni bicikli

Misno slavlje te već tradicionalno po osmi puta blagoslov bicikala, dječjih kolica, djece i cvijeća održani su u nedjelju, 18. lipnja u kapelici sv. Antuna u Grabrovcu. Misno slavlje predslavio je pater Nikola Martinjak DI, uz zabočkog župnika Marijana Culjaka koji je glavni inicijatora ovog događaja.

Pater Nikola je okupljenim vjernicima na temelju evanđelja pojasnio da nas Bog neizmjerno ljubi. Bogu možemo po Isusu Kristu reći Tata,hvala ti što si me učinio Isusovim bratom i sestrom. Poznato nam je kako je vjera čin povjerenja i potpunoga predanja Bogu. To je milost koja nam kaže da Bog jest, da se brine za nas, da je poslao svoga Sina za naše spasenje. Živa vjera znači odazvati se svjesno Bogu. On je naš Stvoritelj i dobri Otac. Vjerovati znači odazvati se Bogu i reći: evo me, tu sam! Slušam Tvoju riječ. Daruj mi milost da Tvoja riječ odjekne u mom srcu i potrese moje cijelo biće, kako bi je mogao slijediti. Neka mi postane putokaz života.

Vjera je hod s Bogom. Kad smo Boga iskusili i Njemu se odazvali, povjeravamo se posve i živimo s Njim. Na taj način vjera sama po sebi prerasta u molitvu. Tek kad vjera prijeđe u molitvu, kad se uspostavi nutarnji razgovor s Bogom, u čovjeku se otvara pravo svjetlo vjere, moć nade i žar ljubavi. Tako vjerovati znači ujedno i moliti. Bog je otac – naš otac, veliki tata. To je otkriće Isusovo, najveće što je o Bogu objavio Bogočovjek Isus Krist. On je prije svega srce, ljubav, dobrota, samilost, praštanje – Otac. Zato smijemo doći k njemu makar bili i grješna, nezahvalna, zločesta djeca… Bog je naš Otac, a mi svi njegova djeca – braća i sestre.

Budimo dobri, pošteni, skromni i imajmo ljubavi za druge, ljubavi za svakoga čovjeka, velikog i malog, zdravog i bolesnog, a mogli bi tako nabrajati unedogled. Sveti Antun, mnogobrojni sveci i svetice, blaženi Alojzije Stepinac  su nam primjeri kako nasljedovati njih u užurbanom vremenu u kojem živimo, toliko možemo pružiti drugima osmjehom, toplom riječju, stiskom ruke ili nekom drugom gestom. Pokušajmo i mi svojom dobrotom, strpljivošću, ljubavlju zadužiti ovaj svijet i vrijeme u kojem živimo.

Na kraju misnoga slavlja uz zahvalu župljanima na aktivnom sudjelovanju oko organizacije današnje proslave župnik je pročitao pismo Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u kojem nas obavještavaju da je naš župljanin Martin Fiket primljen u sjemenište na Šalati u Zagrebu. Preporučamo ga u vaše molitve da ga pratite u njegovom školovanju, kao i njegovu obitelj.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao zbor mladih župe sv. Jelene Križarice. Po završetku misnog slavlja uslijedio je blagoslov djece od onih najmanjih pa do onih najvećih, cvijeća, bicikala i dječjih kolica.

Darko Fiket
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda