Sinoda Zagrebačke nadbiskupije u župi

Riječ ‘SINODA’ znači sabor. Posljednja sinoda zagrebačke nadbiskupije održana je godine 1925. Sadašnja sinoda ima zadaću iznaći načine i putove kako produbiti osobnu vjeru u Isusa Krista i njegovo Evanđelje. Današnje vrijeme prepuno je izazova i direktnih protivljenje Kristovoj istini. Sačuvati zdravu i čvrstu vjeru i nju svjedočiti drugima i njima je usaditi, odgovorna je i teška zadaća koja se ne može prebaciti samo na biskupe i svećenike nego jednaku ulogu imaju i svi vjernici.

Nakon dugih priprava 8. prosinca 2016. u zagrebačkoj prvostolnici svetom misom u osamnaest sati biti će svečano otvorenje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Nakon toga održat će se mnoga zajednička zasjedanja i rasprave na kojima će sudjelovati uz biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove, nastavnike katoličkih ustanova i svi slojevi vjernika.

Iz našega Krapinskoga dekanata u zasjedanjima sudjelovati će dekan preč. Tomica Šestak i vlč. Ivan Dužaić i predstavnik vjernika laika Darko Fiket.

dekret-darko

Uloga svih nas vjernika u Sinodi je žarka molitva Duhu Svetomu da se pronađu pravi načini za navještanje i življenje Radosne vijesti u današnjem vremenu. Po našim crkvama redovito ćemo nakon misa zornica moliti na tu nakanu „Molitvu za Sinodu“, koju možete ponjeti i svojim kućama a koja je tiskana u prigodnom preklopniku. Uz molitvu neizostavna su i konkretna djela ljubavi i milosrđa te post i pokora na tu nakanu.