Sjemeništarci na hodočašću u Sisačku biskupiju

U nedjelju 4. veljače 2018. godine, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa sa zagrebačke Šalate hodočastili su u Sisačku biskupiju. U prijepodnevnim satima pohodili su župu Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, želeći posjetiti novo odredište vlč. mr. Ivana Grbešića, koji je s pastoralnom godinom 2017./18. postao novi upravitelj već spomenute župe nakon šestogodišnjeg vršenja službe duhovnika u Sjemeništu.
 

Ova župa je do sada iznjedrila nekoliko duhovnih zvanja, a trenutno uz bogoslove ima i jednog sjemeništarca u osobi Ivice Marina Feljana, maturanta, koji će od iduće godine započeti svoj filozofsko-teološki studij te užu pripremu za svećeništvo u zagrebačkoj bogosloviji.

Svečano euharistijsko slavlje u prepunoj crkvi Marije – Kraljice mira predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa, u koncelebraciji sa vlč. mr. Ivanom Grbešićem, upraviteljem župe, vlč. Matom Malekinušićem, odgojiteljem u Sjemeništu te časnim gospodinom Vjekoslavom Uvalićem, trajnim đakonom Sisačke biskupije. Tijekom sv. Mise sakrament pomirenja dijelio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik u Sjemeništu.

Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim sviranjem, pjevanjem i ministriranjem u zajedništvu sa domaćim ministrantima ove sisačke župe. U svojoj homiliji preč. Rektor spomenuo je kako je prva nedjelja mjeseca veljače nedjelja kada slavimo Dan života.

Govoreći o životu kao daru i otajstvu, posebno se obratio majkama i očevima kazujući: “S vašim djetetom Bog ima plan. Čuvajte ga i volite. Sijte ljubav u dušu svoga djeteta i ta ljubav će vam se vratiti. Ta ljubav, ili život u ljubavi – to je blagdan života koji danas u Crkvi slavimo…“

Pri koncu euharistije dvojica sjemeništaraca, Emanuel Bukovec i Stjepan Kovačić, posvjedočili su o svom duhovnom pozivu te približili okupljenima život u sjemeništu.

Po završetku sv. mise uslijedio je zajednički objed u prostorima pastoralnog centra, a za dobru atmosferu pobrinuo se je trajni đakon Uvalić zajedno sa svojom raspjevanom obitelji. Pohod župi donedavnog duhovnika zaključili smo odlaskom do mjesnoga groblja gdje se nalazi kapela koja je do prije nekoliko godina služila kao župna crkva, a sada se u njoj okupljaju štićenice udruge „Betlehem“.

Tu smo, nakon molitve desetice krunice, poslušali svjedočanstvo jedne od korisnica ove sigurne kuće i nakon dirljive zahvale preč. Rektora, sjemenišna zajednica se uputila na prijam kod sisačkog biskupa, mons. dr. Vlade Košića u sisačkom Velikom kaptolu.

Biskup je sa svojim suradnicima gostima zaželio dobrodošlicu u Sisačku biskupiju te im iznio njezinu kratku povijest. Nakon srdačnog druženja i međusobnog darivanja, sjemeništarci su krenuli put Ivanić Grada, gdje su zaključili svoje hodočašće u Sisačku biskupiju večernjim euharistijskim slavljem u župi sv. Petra apostola.

Slavlje je predvodio vlč. Petar Mlakar, duhovnik. Okupljenim vjernicima poručio je:“ U ognjici životnih briga i kušnji Bog djeluje po ljudima koji su Mu se stavili na raspolaganje i koji svojom ljubavlju i požrtvovnom zauzetošću bivaju produžena

Božja ruka na ovome svijetu. Mnogo je, primjerice, zabilježenih slučajeva, kada su žene, u ognjici brige zbog nenadane trudnoće, promijenile odluku da pobace svoje dijete, ugledavši pred bolnicom molitelje inicijative 40 dana za život. Preko njih rosa Duha Svetoga spustila se i ugasila ognjicu te pogrešne i smrtonosne odluke. U sakramentu Pomirenja Isus gasi ognjicu krivnje zbog grijeha, koja može duboko opterećivati čovjeka. Nema te ognjice, bilo koje vrste, koju dobri Bog rosom svoga Duha ne bi mogao ugasiti i ublažiti“, zaključuje Duhovnik.

Na koncu i ovoga slavlja o svojem pozivu posvjedočila su dvojica sjemeništaraca: Filip Pranjić i Filip Šimunović. Ispred okupljenih župljana sjemeništarce je pozdravio i ugostio domaćin, vlč. Branko Koretić, novi župnik ove drevne zajednice koja na području Moslavine živi već više od 220 godina.

Po završetku večere i nakon izmjene prigodnih darova, odgojitelji i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brežuljak nastavljajući hod u redovitosti za Gospodinom kojega izbliza nastoje slijediti i nasljedovati.