USKRS

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.« Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu. Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova. Jer oni još ne upoznaše Pisma da Isus treba da ustane od mrtvih. Riječ Gospodnja.

Komentar: TAJNA PRAZNOG GROBA

Otvoren i prazan grob! To je početak nečeg novog u našem svijetu. Svi naši grobovi su zatvoreni. Grobovi nemaju prozora ni vrata . u njima ne stanuju živi ljudi. Nikada nitko nije izašao iz groba. U grob ljudi ne ulaze niti ne izlaze iz njega. U grob budu mrtvi položeni i grob ostaje zatvoren zauvijek. Zato se na Isusovu grobu dogodilo nešto jedinstveno u našoj povijesti – započela je nova priča o nama ljudima – priča o uskrsnuću.

Prvi put je jedan od nas umro i pokopan uskrsnuo. Svi naši putovi vode u groblje, a Isus prvi puta napušta groblje, ostavlja iza sebe prazan grob i pokazuje se živ. Svi naši putovi vode u smrt, niti jedan iz smrti, Isusov put međutim ostavlja smrt nemoćnu i nastavlja dalje. On je razoružao smrt. U Isusu prebiva život vječni, onaj život kojim je živio kod Oca prije nego je postao čovjekom. Tom vječnom životu smrt ne može ništa.

Isus nas poziva da mu se pridružimo u životu kako bismo s njime mogli uskrsnuti.