Zaključena Đakonska pastoralna godina

Svečanošću dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi đakonima, u ponedjeljak 29. svibnja 2017. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, završena je još jedna Đakonska pastoralna godina.
 
Diplome je, u prisustvu sisačkog biskupa mons. Vlade Košića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Marija Cifraka, rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelka Košćaka, voditelja Đakonske pastoralne godine i ravnatelja Nadbiskupijskog pastoralnog instituta preč. dr. Josipa Šimunovića, župnika mentora, te rodbine i prijatelja dobitnika diploma, uručio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


 
Diplome su primila dvadeset i trojica đakona, od kojih petorica Zagrebačke nadbiskupije, dvojica Sisačke biskupije, trojica Bjelovarsko-križevačke biskupije, te trinaestorica redovničkih kandidata.

Prisutne je na početku pozdravio preč. Šimunović, koji je predstavio program Đakonske pastoralne godine, a uime predavača i župnika mentora okupljenima su se obratili vjeroučitelj Nikola Kuzmičić i fra Željko Železnjak, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Govoreći o iskustvu Đakonske pastoralne godine, Tomislav Šagud je uime svih đakona izrazio želju da ljubav prema ljudima obilježuje njihovo sadašnje i buduće služenje, te zahvalio svima koji su proteklih godina uložili sebe u njihovu svećeničku formaciju.
 
Okupljenima su se obratili i biskup Košić i kardinal Bozanić, koji je istaknuo kako je ovdje danas prisutna Crkva koja priprema svoje svećenike.

Ovaj susret, kazao je Kardinal, u znaku je jedne riječi, a to je zajedništvo. Đakonima je poručio da se ono u prvome redu treba očitovati u zajedništvu s Bogom te da je ono što rade u svećeničkom zajedništvu uvijek vrjednije od onoga što kao pojedinci žele učiniti.

Radujemo se vašem uspjehu, ali i vašem skorom svećeničkom ređenju – zaključio je kardinal Bozanić.

Petorica đakona Zagrebačke nadbiskupije koja su primila diplome su: Mario Dukić, Danijel Hačko, Krunoslav Kolar, Željko Nestić i Tomislav Šagud.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije