Održana prva kateheza

U župnoj crkvi sv.Jelene Križarice putem video linka održana je prva kateheza za odrasle koju je predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački. U svojem izlaganju vjernicima diljem  nadbiskupije kao i predstavnicima dekanata koji su bili prisutni u dvorani nadbiskupijskog pastoralnog instituta približio je prve stranice Biblije kako je Bog stvorio muško i žensko te ističući vrijednosti braka i obiteljskog života. Na kraju je svima nama postavio pitanje: što nam je činiti i na koji način zaštititi obitelji i temelje kršćanskih vrijednosti braka kao institucije između muškarca i žene?  U kratkoj raspravi nakon kateheze vjernici naše župe se zajedno s župnikom Marijanom Culjakom zaključili kako svi zajedno moramo mladim naraštajima i budućim generacijama svjedočiti svojim primjerom kako brak i obitelj imaju vrijednosti ako su nazidani na čvrstim temeljima kršćanskih kreposti. Vratimo se korijenima naše vjere poruka je bila okupljenima u župnoj crkvi iščitavajući i promišljajući o riječima koje su nam zapisane u Bibliji a temelj neka nam bude izvor nad svim izvorima Euharistija misna žrtva koja se svakodnevno prinosi na oltarima diljem domovine.

Preuzeto sa stranica Zagrebačke nadbiskupije  Održana prva kateheza diljem zagrebačke nadbiskupije

„Muško i žensko stvori ih“

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u utorak, 12. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu prvu katehezu za odrasle koja se uživo prenosila putem interneta u župe diljem Zagrebačke nadbiskupije.

Tema kateheze bila je „Muško i žensko stvori ih“, a Kardinal je u prvoj katehezi vjernicima tumačio dar stvaranja – početak i temelj svih Božjih djela i čitave povijesti. „Postojanje i svijeta i čovjeka započinje kao dar Boga Stvoritelja i upravo ga zato treba razmatrati sa zahvalnošću“, rekao je, napomenuvši da upravo to vrlo često mi vjernici zaboravljamo.

U središtu stvaranja, u središtu svega stvorenoga, kako je istaknuo Kardinal, nalazi se čovjek – čovjek koji je stvoren na sliku Božju, obdaren slobodom i neotuđivim dostojanstvom, pozvan da spoznajom i ljubavlju dijeli Božji život, pozvan na zajedništvo u ljubavi.
Središnja tema i okosnica Kardinalove kateheze bila je stvaranje čovjeka kao muškarca i žene. „Muž i žena načinjeni su ‘jedno za drugo’. Bog ih je stvorio za osobno zajedništvo u kojem jedno može biti pomoć drugome, jer su u isti mah kao osobe jednaki, a kao muško i žensko se nadopunjuju. U ženidbi ih Bog ujedinjuje da tvoreći ‘jedno tijelo’ mogu predati ljudski život“, pojasnio je Kardinal napomenuvši da svaki čovjek mora prihvatiti svoj spolni identitet te nastavio tumačiti različitost spolova u znanstvenom i kulturnom kontekstu.

„Respektirajući osjećaje, želje i izbore svakog pojedinca, trebamo naglasiti da se brak i obitelj moraju temeljiti na trima nerazdvojivim činjenicama: na spolnoj različitosti (potrebni su muškarac i žena), na ljubavi kao daru samoga sebe i na otvorenosti prema potomstvu“, rekao je Kardinal govoreći o temelju svake civilizacije – obitelji.

Naglasio je i kako je obitelj zajedničko dobro društva te kao takva zahtijeva društveno i državno zalaganje i zakonsku zaštitu. „Potrebno je da brak kao civilizacijska vrijednost bude zaštićen“, rekao je Kardinal naglasivši da zaštita braka kao zajednice muškarca i žene nikoga ne diskriminira. Upozorio je, štoviše, da je moguće da ustanova braka kao takva bude diskriminirana. „Nije u pitanju pravo pojedinca, nego je u pitanju izjednačavanje onoga što je različito“, rekao je te pozvao sve na zauzimanje za vrijednosti braka i obitelji.

Zagrebački je nadbiskup završio svoju katehezu pitanjem: „Kako promicati i zaštititi kršćanski brak i obitelj u našem hrvatskom društvu?“. U župnim je zajednicama kateheza nastavljena raspravom o ovome pitanju, kao i u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu gdje su Kardinalovoj katehezi prisustvovali predstavnici župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća Gornjogradskog, Karlovačkog i Krapinskog dekanata.

Projekt župnih kateheza za odrasle nastavlja se idućeg utorka kada kateheze predvode župnici, a zagrebački će nadbiskup iduću katehezu u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu predvoditi u utorak, 10. prosinca.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)