10 događaja koji su obilježili 2015. godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Zahvalni za bogatstvo plodova u našoj zagrebačkoj Crkvi, prisjetimo se 10 događaja koji su obilježili 2015. godinu u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

1. Molitveni hod sa Stepincem

Kao što sam najavio u homiliji na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca, 10. veljače ove godine u našoj prvostolnici, odlučili smo kao nadbiskupijska obitelj o 55. obljetnici smrti blaženoga Alojzija na osobit način živjeti duhovnu povezanost s našim Blaženikom pod geslom: Blaženi Alojzije – nada među nama! To ćemo očitovati i izvanjskim znakom njegove prisutnosti tako da ćemo s početkom korizmenoga vremena, polazeći iz naše prvostolnice, od župe do župe, nositi moćnik blaženoga Alojzija i okupljati se oko njega. Blaženikove će moći u svakoj župi biti barem jedan dan, počevši od ovogodišnje korizme do slavlja Stepinčeva iduće godine. (iz pisma kardinala Bozanića svećenicima Zagrebačke nadbiskupije)

Svečanom procesijom u kojoj je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim prenio relikvijar s relikvijama bl. Alojzija Stepinca iz zagrebačke katedrale do župne crkve sv. Marije na Dolcu, započela je 20. veljače molitvena inicijativa „Molitveni hod sa Stepincem“ u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

2. Otvoreni novi studiji na našem Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Odlukom ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH prof. dr. sc. Vedrana Mornara Hrvatsko katoličko sveučilište dobilo je 27. ožujka dopusnice za izvođenje preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija komunikologije. U studenome iste godine, Ministarstvo je izdalo dopusnice i za izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija sestrinstva.

3. Sto dvadeset sedam Nadbiskupijskih predmeta na izložbi o Hermanu Bolleu
Sto dvadeset sedam predmeta iz fundusa Riznice zagrebačke katedrale te Nadbiskupijskog arhiva krasilo je od 17. travnja do 23. kolovoza izložbu pod nazivom „Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole“, u Muzeju za umjetnost i obrt.

Povod izložbe, koju je pripremio Dragan Damjanović, profesor s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta, bila je 135. obljetnica osnutka Muzeja za umjetnost i obrt, čiji je jedan od utemeljitelja upravo Bollé.

4. Objavljen Godišnji izvještaj Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za 2014. godinu

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u 2014. godini:

  • podijeljeno više od 15 milijuna kuna materijalne i financijske pomoći
  • 2 959 obitelji primilo pakete hrane i higijenskih potrepština
  • osigurano 350 noćenja za roditelje teško bolesne djece
  • podijeljeno 280 tona materijalne pomoći za stradale u poplavama u Hrvatskoj i BiH
  • 2 797 izlazaka na teren
  • 31 504 volonterska sata
5. Četrdeseta obljetnica svećeničkog ređenja kardinala Bozanića
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je 26. lipnja u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje prigodom 40. obljetnice svećeničkog ređenja.

Kardinal Bozanić: Bog nas je izabrao, ne zbog naših zasluga, nego jer je tako htio. Njemu je sve moguće. On je taj koji nas okuplja i kojemu dugujemo zahvalnost.

6. Naši mladomisnici

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je 20. lipnja u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje, tijekom kojeg je zaredio za svećenike 4 dijecezanskih i 5 redovničkih kandidata. Kardinal Bozanić: Dragi ređenici, lijepo je pripadati Isusu koji ne pokorava, nego oslobađa!

7. Posveta crkve sv. Ivana XXIII., pape u Dubravi

Nakon gotovo 45 godina župljani iz zagrebačke Dubrave Klake i Studentskog grada konačno su dočekali posvetu novosagrađene crkve sv. Ivana XXIII, pape. Svečano euharistijsko slavlje 11. listopada predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a tom je prilikom u oltar nove crkve ugradio moći blaženog Alojzija Stepinca.

8. Objavljen Radni dokument Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije

Radno tijelo za izradu Radnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije je pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u razdoblju od 9. srpnja 2012. do 6. srpnja 2015. održalo ukupno dvadeset i jednu radnu sjednicu.

Na svakoj sjednici temeljito su analizirani, raspravljani i dorađivani dijelovi pojedinih poglavlja Radnoga dokumenta, za koje su tekstove pripremali članovi Radnoga tijela. Plod toga zajedničkog rada jest tekst Radnoga dokumenta na 288 stranica, u 242 broja.

9. Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća

Znanstveni skup „Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća“ izazvao je veliko zanimanje hrvatske javnosti. Održan 24. studenoga u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, skup je okupio brojne hrvatske i srbijanske povjesničare.


10. Otvaranje Jubileja milosrđa u Zagrebačkoj nadbiskupiji
Nagovorom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića u atriju Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, čitanjem iz Evanđelja te svečanom procesijom do vratiju zagrebačke prvostolnice, započeo je 13. prosinca obred otvaranja Vrata milosrđa i Jubilej milosrđa u Zagrebačkoj nadbiskupiji. U Godini milosrđa, uz zagrebačku katedralu, posebno jubilejsko značenje imat će još tri crkve u našoj nadbiskupiji – Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu i župna crkva Presvetog Trojstva u Krašiću.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije