Četvrta nedjelja došašća (A)

Čitanje svetoga evanđelja po Mateju   Rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice otpusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.“ Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: „Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog!“ Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu. Riječ Gospodnja.

Komentar: EMANUEL

Bog ostvaruje svoj naum spasenja čovjeka po svome obećanju. U tome ostvarenju želi uključiti i samoga čovjeka, prema riječima svetoga Augustina: „stvorio si bez nas, Bože, ali nas ne želiš otkupiti bez nas.“ Proteklih dana slijedili smo Mariju, ‘ženu Došašća’ u njezinoj ulozi spasenja a danas se zaustavimo pred likom Josipa, njezina zaručnika. Velika kušnja na njegovim leđima i u njegovoj savjesti. S veseljem se sprema za bračni život i potomstvo s voljenom zaručnicom Marijom kada odjednom saznaje bolnu istinu:Ona je trudna. Svaki drugi muškarac postupio bi po propisima i prijavio nevjeru vlastima koje bi rigorozno kaznile nevjeru zaručnice sramotom i smrću kamenovanjem.

Josip se bori između ljubavi i zakona i traži kompromis da potajno ode, da nestane i tako on ispadne kukavica. U mnogim besanim noćima, punim borbe i grčeva u savjesti, u mnogim vapajima za prosvjetljenjem, konačno Bog opet preuzima inicijativu: Šalje glasnika u Josipov san koji mu bistri duhovnu tamu i otvara novo obzorje vjere. „Josipe, ne boj se uzeti k sebi Mariju jer ono što je u njoj začeto od Duha je svetoga.“ Kojeg li olakšanja, koje radosti za Josipa. Bog nagrađuje svaku kušnju milošću prosvjetljenja.

Zvat će se dijete Emanuel, s nama Bog. Kako je ta spoznaja došla poput najblažeg melema na ljutu ranu. Josip dalje sve povjerava Bogu. Nisu nestali problemi ni poteškoće ali više nije sam. S njim je Emanuel. A onda je sve novo, iznenađujuće lako i blagoslovljeno.