Dekanatsko hodočašće na Trški Vrh

Već nekoliko godina zaredom, prve nedjelje u mjesecu srpnju svećenici Krapinskog dekanata organiziraju hodočašće župa dekanata Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu.

Prije misnoga slavlja uslijedila je pobožnost Križnoga puta koje je predvodio trajni đakon Samson Štibohar iz župe Presvetoga Trojstva u Krapinskim Toplicama.

Na početku misnoga slavlja domaći župnik i dekan Krapinskog dekanata vlč. Tomislav Šestak pozdravljajući okupljene vjernike pozvao ih je na ustrajnost vjere i štovanje naše nebeske Majke Marije. Misno slavlje predvodio je p. Vlado Mustač, OFM, župnik Župe svetoga Jurja mučenika u Đurmancu uz koncelebraciju svećenika iz dekanata, dvojice trajnih đakona Slavka Milakovića i Samsona Štibohara te bogoslova: Matiju i Alena.

Živimo u teškom vremenu, u vremenu velikih zbunjenosti, gdje se sve dovodi u pitanje i gdje se u ime prava i sloboda podmeće koješta. Događa se isto ono što i u evanđelju: Isuse ja ću te slijediti, ali dopusti mi da prije učinim ovo ili ono. Isuse ići ću s tobom, ali… Ovo „ali“ je znak neodlučnosti. Kao da Isus ne zna koje su moje dužnosti, što moram učiniti… Ako Isus zove, onda je očito da misli kako ja mogu ostaviti ono što imam za učiniti i krenuti za njim. Isus ne zove mene da napustim obitelj i kuću, nego me zove na molitvu, zove me na Sv. Misu, zove me na ispovijed.

A čovjek stalno odgađa, jer ima drugog posla. Ako idem za Isusom, moram se odreći nekih stvari, moram se odlučiti da ću neke stvari napustiti kada za to dođe vrijeme. Moram Boga staviti ispred svojih potreba, pa i potreba drugih. Bog je izvor ljubavi. Ako dolazim k izvoru, onda ću primiti život, ako ne dolazim, neću! Današnji moderni čovjek odrasta u sasvim drugačijem mentalitetu, koji Boga stavlja na zadnje mjesto, gdje Bog dobiva ostatke. A onda i mi imamo ostatke, dobivamo kapljice, jer ne idemo na izvor. Zato je moderan čovjek postao beživotan, depresivan, jer ne ide na izvor. A izvor je Bog. Bez Boga čovjek nikada nije mogao živjeti, a danas pogotovo. Isus nam je izborio najveće pravo: pravo na spasenje, pravo na milost, pravo na vječnost, pravo na ljubav, pravo na radost!. Želiš li voljeti svoga oca ili majku u mjeri da budeš čovjek, voli Krista. Staviti Sina Božjega na prvo mjesto, Njega koji objavljuje Božju ljubav samo nas uvodi u otajstvo prave iskrene i bezuvjetne ljubavi koja se daruje, žrtvuje. To je ljubav koja u velikoj mjeri čovjeka približava Bogu koji se zove ljubav.

Na tom putu ljubavi Isus nam daruje svoju Majku Mariju da nas vodi, da nas štiti, da nas zagovara kako ne bi izgubili svoje plodove. Neka nam Marija bude primjer kako sačuvati vjeru i plodove Božje ljubavi prema čovjeku kako bi nam to bio putokaz prema vječnosti u nebeskom kraljestvu – zaključuje pater Mustač.

  Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske.  

Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda