Drugi dan duhovne obnove

Drugi dan duhovne obnove za sve vjernike Zaboka i okolice započeo je moljenjem krunice i litanijama Djevici Mariji, a potom i svetom misom koju je, uz župnika Župe sv. Jelene Križarice vlč. Marijana Culjaka, predvodio p. Josip Sremić. Isus u današnjemu evanđelju poziva ljudsko srce da se u vjeri prepusti s pouzdanjem i povjerenjem Bogu. Isus poziva na osobno iskustvo s Ocem koji je temelj naše sigurnosti. A sve to znači: učiti skok vjere. Skok vjere podrazumijeva smjelost, odvažnost, hrabrost koja razoružava strahove.

Apostoli teško prihvaćaju rastanak s ‘opipljivim i vidljivim Isusom’, jednostavno se boje. Zato ih Isus još jednom poučava o temeljnoj tajni naše vjere: „Bog je samo jedan: ja i Otac smo jedno, isto nedjeljivo, samo što ja kao Bog postajem čovjek, Sin, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; ali i Uskrsnuh treći dan po najavi u Svetom Pismu. Sada odlazim da bi i vi mogli poći za mnom. Ja sam vam svojom žrtvom pripravio mjesto u vječnosti, ono vas čeka ako mi ostanete vjerni do kraja. A kako doći za mnom? Prođite ovom zemljom poput mene, čineći dobro, tješeći, poučavajući, pomažući drugima, čuvajući zapovijedi koje sam vam dao a posebno onu: ‘Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio’“! Da li je to jednostavna zadaća? Na prvi pogled jest ali u svojoj biti zahtjeva duboku vjeru koja jedina daje snagu da ne stavljamo sebe na prvo mjesto nego da činimo i živimo tako da drugi budu sretni po nama. Isus nam je pokazao put da je jedini on istina koja vodi u život vječni.

Isus nam svojim životom, svojom riječju, svojim djelima, svojom ljubavlju pokazuje Boga Oca. ‘Dugo sam s vama i još me ne poznajete…’, kaže Isus. Isus je naš put, a mi svi trebamo također nekoga koji će nas uputiti i biti nam primjer. Isus je naša teologija i naša antropologija.

Marija se u potpunosti predala Bogu i rekla, evo službenice Božje, neka mi bude po tvojoj riječi. Marijina vjera neka nama bude poticaj da budemo bolji kršćani, da se u našim obiteljima ponovno vrati zajednička molitva, međusobno povjerenje a napose ljubav koju kao kršćani trebamo njegovati jedni prema drugima.  Budimo i mi poput Marije i recimo Bogu neka mi bude po tvojoj riječi.

Odlučimo se stati na put Isusa Krista… Danas… ovog trenutka … budimo hrabri i ne bojmo se – zaključuje homiliju pater Sremić.