Drugi dan trodnevnice

„Svaki od nas mora biti milosrdni Samarijanac, odgovoran za druge pred Bogom.“

Drugi dan duhovne obnove za sve vjernike Zaboka i okolice započeo je jutarnjim posjetom zabočkoj osnovnoj školi „Ksavera šandora Gjalskog“ gdje je p. Zvonko Vlah održao predavanje za djecu iz 7. i 8. razreda na temu godine Božanskoga milosrđa i o ovisnostima s kojima se danas susreću mladi.

20160520_101516

Zatim je uslijedio posjet staračkom domu „Dora“ gdje su korisnici doma imali priliku za ispovijed i razgovor te nakon toga su ohrabreni riječima p. Zvonka primili bolesničko pomazanje.

20160520_114037

20160520_114929

U večernjim satima uslijedila je pobožnost „Puta svjetla“ koje je za tu prigodu na poticaj p. Vlaha napisao župnik Marijan Culjak a potom i sveta misa.  Za vrijeme misnoga slavlja vlč. župnik je ispovijedao bračne parove koji će u nedjelju obnoviti svoje zavjete.

20160520_191611_001

Ima nas ovdje i mladih i starih, djece, mladića i djevojaka, muškaraca i žena. Svatko pred Boga donosi ono što nosi u svome srcu: radosti i žalosti, uspjehe i neuspjehe, smijeh i suze. Pred Bogom ništa ne ostaje skriveno: on jedini vidi i zna tko smo i kakvi smo. Mi ljudi ljubomorno čuvamo svoju intimu i dobro pazimo da drugi ne vide baš sve naše misli i osjećaje. Jedino pred Bogom se ne trebamo skrivati, jedino On neće iznevjeriti naše povjerenje niti nam okrenuti leđa. Samo Bog neće ismijavati naše pogreške niti se rugati našim nedostacima. Bog nas u svojoj neizmjernoj ljubavi prihvaća onakve kakvi jesmo.

20160520_200216

Svaki od nas mora biti milosrdni Samarijanac, odgovoran za druge pred Bogom. Svaki je čovjek vezan s drugim čovjekom vezom koja nije znak uzajamne pripadnosti (krvi, rase, kulture, religije…), već poziv da sudjeluje u stvaranju “ljudske obitelji”, u stvaranju Božjeg naroda. – ističe p. Zvonko Vlah.

Stoga svaki čovjek mora biti predmet naše dobrote. U svakom čovjeku je poziv na ovaj čin ljubavi, koju je Bog zapalio u našem srcu. Svaki od nas mora biti milosrdni Samarijanac, odgovoran za druge pred Bogom. Sve je u znaku poziva na uzajamnu ljubav. Taj poziv upravljen je svakom čovjeku, a potiče na ljubav koja je sveopća i osobna, laička i religiozna. Stoga svakome Isus upravlja riječ: “Idi, pa i ti čini tako!” Središnji sadržaj poziv je na ljubav prema Bogu, koja se očituje i posvjedočuje u ljubavi prema bližnjemu, prema svakom čovjeku. Po tom ćemo biti i suđeni na Posljednjem sudu. – zaključuje homiliju p. Vlah.

Nakon misnoga slavlja p. Zvonko ohrabrio naše obitelji u njihovom zajedništvu.  Obitelj je zajednica muža i žene, roditelja i djece. Muškarac i žena ispunjeni ljubavlju jedno prema drugome zajedno kreću u život i stvaraju obiteljsko gnijezdo u kojem će kao plod njihove uzajamne ljubavi na svijet doći njihova djeca. Obitelj je nezamisliva i neodrživa bez ljubavi.  Život u obitelji nije niti jednostavan niti lak.

20160520_191632

Svakodnevne brige i problemi, egzistencijalna nesigurnost, odgoj djece, izloženost različitim napastima koje mogu ugroziti brak, opasnost različitih ovisnosti koje prijete djeci i mladima… Svatko od vas koji živite u braku osjetio je puno puta poteškoće zajedničkog života. Ali, siguran sam da svakodnevno osjećate i ljepotu bračnoga i obiteljskog života koja se očituje na stotine različitih načina. Brak i obitelj daju čovjeku osjećaj sigurnosti i oslonca, pomažu i djetetu i odraslom čovjeku da sve više sazrijeva u svojoj ljudskosti i ostvaruje samoga sebe u onome čime ga je Bog obdario.

Darko Fiket župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije