Duhovna obnova za mlade Krapinskog dekanata

Za sve mlade krapinskog dekanata, 19. studenog 2016. održat će se duhovna obnova “Došašće u školi Sveta Tri Kralja” u Župi sv. Nikole biskupa.

Dok promicanje kršćanskih poziva uključuje pomaganje mladima u traženju njihova životnog poziva, Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja ima zadatak pomagati onim mladima koji su otvoreni duhovnom pozivu nastojeći zajedno s njima tražiti odgovor na pitanje: kako ostvariti Božji plan s mojim životom?

14908301_1814269028796086_4015715908421524723_n

Više na Povjerenstvo za promicanje kršćanskih poziva i za pastoral duhovnih zvanja

Polazeći od toga da je temeljni životni poziv svakog kršćanina odgovoriti na Božju ljubav u ljubavi prema Bogu i braći ljudima, prvi je cilj promicanja kršćanskih poziva djelovati na području evangelizacije i duhovne formacije mladih.

Uz taj opći i temeljni poziv, Bog svakom kršćaninu upućuje i jedan konkretni poziv na nasljedovanje Isusa Krista u njegovom Tijelu.

Sveci su najbolji primjer mnogovrsnih poziva koji postoje u Crkvi i njihovi nam životu svjedoče kako se opći poziv na svetost živi na konkretan način u obiteljskom, svećeničkom, redovničkom i posvećenom laičkom životu.

Drugi je cilj promicanja kršćanskih poziva uvoditi i pratiti mlade na putu duhovnog razlučivanja kako bi prepoznali i prihvatili Božji plan sa svojim životom, kako bi svatko za sebe znao izabrati konkretan način služenja Bogu i braći ljudima.

Postojanje službe Promotora kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji ukazuje na različitost poziva u Crkvi koja se može samo cjelovito izgrađivati i odraz je brige ne samo za one koji razmišljaju o duhovnom pozivu nego za sve koji traže koje je njihovo mjesto u Crkvi.

S druge strane, Povjerenstvo za pastoral duhovnih zvanja ima specifično usmjerenje prema onim mladima koji su već prepoznali svećenički i/ili redovnički poziv te traže pomoć na putu sazrijevanja i konkretne načine ostvarenja svog poziva.

Ciljana skupina pastorala poziva su mladi jer je vrijeme mladosti privilegirano vrijeme koje treba posvetiti prepoznavanju vlastitog životnog poziva kako bi se u vremenu zrelosti donosili plodovi.

Jedinstveno poslanje promicanja kršćanskih poziva i pastorala duhovnih zvanja očituje se kroz razne incijative koje imaju za cilj izići u susret mladima koji se pitaju o Božjem planu sa svojim životom i koji se žele pripremiti za njegovo ostvarivanje.

Tečajevi temeljne kršćanske formacije, različiti tečajevi o pozivu, kateheze za parove, susreti ‘Dođi i vidi’ za mladiće koji su otvoreni svećeničkom pozivu, duhovne vježbe za mlade, samo su neke od inicijativa povezane s pastoralom poziva, a sve imaju za cilj pomoći mladima odgovoriti na poziv koji im Bog upućuje.

Uzimajući u obzir kako je pastoral poziva poziv pastorala i kako je izgrađivanje Tijela Kristova kroz promicanje različitih poziva zadatak čitave Crkve i svakoga njezinog člana, služba Promotora kršćanskih poziva i Povjerenika za duhovna zvanja usko je povezana sa svima koji na području Zagrebačke nadbiskupije pomažu mladima u prepoznavanju vlastitog poziva ili ih pripremaju za njegovo ostvarivanje, a osobito s Uredom za pastoral mladih, Uredom za pastoral obitelji, Nadbiskupskim bogoslovnim sjemeništem, Međubiskupijskim dječačkim sjemeništem te redovničkim povjerenstvima za duhovna zvanja.