Kardinal Bozanić blagoslovio Caritasovu Kuću za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Da život imaju“

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio je u četvrtak 25. listopada 2018. godine novoizgrađenu Caritasovu Kuću za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi „Da život imaju“ na Selskoj cesti 165 u Zagrebu.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica humanitarne akcije „Da život imaju!“, predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gradskih vlasti te predstavnici crkvenog, javnog i društvenog života.

Prigodne govore uputili su ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, Predsjednica RH i kardinal Bozanić, koji je kazao kako je ova Kuća djelo dobrih ljudi. Ima među nama, u hrvatskom narodu, u Zagrebu puno dobra i to treba neprestano isticati. To trebamo prepoznati i od toga živjeti – rekao je Kardinal. Neka ova Kuća, nastavio je, bude poziv svima nama da prepoznamo dobro u ovom društvu i da o tom dobru govorimo.

Nakon obreda uslijedio je blagoslov stambene zgrade u kojoj će novi dom naći 31 osoba.


 
U humanitarnoj akciji „Da život imaju!“ različitim donacijama prikupljeno je 7,7 milijuna kuna a ostatak troškova izgradnje i opremanja osigurala je Zagrebačka nadbiskupija.

Kuća je namijenjena mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji po završetku srednje škole te nakon navršene 21. godine ako studiraju, moraju napustiti domove sustava socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji u kojima su do tada živjeli. Kuća je novi dom i za studente slabijeg imovinskog stanja iz cijele Hrvatske koji ne ostvare pravo na studentski dom.

Svake godine institucionalnu skrb te udomiteljske obitelji napušta 180 do 200 mladih. Bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život, izloženi su siromaštvu i trajnoj ovisnosti o socijalnoj skrbi. Prema podacima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Državnoga zavoda za statistiku u Republici Hrvatskoj samo u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je približno 800 djece i mladih. Želeći im pružiti dodatnu podršku i sigurnost, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je akciju gradnje stambene zgrade u kojoj će novi dom naći 31 osoba.

Na raspolaganju će im biti stručne službe za psihosocijalnu podršku, savjetovanje u usavršavanju, dodatnoj prekvalifikaciji, edukacijama. No, za razliku od domova u kojima su dosad živjeli, neće imati nadzor odgajateljice i strukturirani ritam života, već će dnevne obveze i poslove samostalno organizirati.
Predviđeni rok boravka u Kući je godinu dana, a punit će se ovisno o potrebama mladih koji izlaze iz sustava socijalne skrbi.

Budućim stanarima i nadalje se može pomagati novčanim i materijalnim donacijama, omogućavanjem dokvalifikacije (prekvalifikacije), posredovanjem pri zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja, održavanjem besplatnih edukacija i radionica.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Bernard Čović/GK