Misa zahvalnica za plodove zemlje 2018

U Župi svete Jelene Križarice, u nedjelju 21. listopada misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je upravitelj župe vlč. Marijan Culjak. Na toj misi prisustvovali su brojni vjernici te svojom molitvom zahvalili Gospodinu na svim darovima koje kroz cijelu godinu dobivaju. U pozdravu je domaći župnik istaknuo važnost žive Crkve, čiji su članovi samo djelitelji, slavitelji ili primatelji Božjih otajstava, a nikako gospodari.

U homiliji je župnik Culjak istaknuo važnost zahvalnosti, najprije Bogu od kojeg dolazi svako dobro a onda i svim dobročiniteljima. Najljepši čin zahvalnosti je sudjelovanje u misnom slavlju, istaknuo je propovjednik i pozvao vjernike da te znakove potraže i u obiteljima, ponajprije u zahvalnosti prema starijima, osobito roditeljima kojima dugujemo život, rast, zdravlje, školovanje, naukovanje i sve što su nam ostavili u nasljeđe. Svaka dobrota se uzvraća zahvalnošću, istaknuo je Culjak, poručujući da to treba biti putokaz u ovom užurbanom vremenu, dodajući da je sama zahvalnost najljepša odlika dobrog čovjeka. Najbolji način svjedočenja zahvalnosti Bogu je spremnost na dobro djelo darivanja, pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat.

Svi mi ljudi stvoreni smo po istoj Božjoj slici, zato među nama ne smije biti razlike. Ako već netko hoće biti velik, neka služi, i ako želi biti prvi, neka bude sluga. Veličina pojedinca ne raste time, da druge tlači, nego time, da drugima pomaže prema njihovoj veličini. Naša vrijednost raste vrijednošću drugih. Prvom se mjestu približavamo tada, kada pomažemo drugima, da mu se približuju.  Primjer takvog ponašanja je sam Isus. Iako je bio viši od svih nas, nije došao da mu se služi, nego je služio. Svoj život je žrtvovao, da bi mi živjeli. Sebe je uzvisio, kada je nas uzvisio. Stekao je ljubav jer je ljubio; čašćen je, jer je nas počastio; velik je, jer je nas učinio velikima. Na Isusovu desnu i lijevu stranu ne vodi ni jedan drugi put osim onoga, po kojem idemo rukom pod ruku i međusobno se podupiremo.

Neka nam jaka vjera u uskrsnuće i život poslije smrti bude poticaj da živimo za nagradu koju ćemo zaslužiti našim dobrim djelima i dužnom zahvalnošću za sva primljena dobra djela u ovome životu, zaključio je propovijed Culjak.

Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijeli su ovogodišnji krizmanici, prinoseći na dar: kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove a sudjelovali su i prvopričesnici te ostala djeca iz osnovne i srednje škole.

U sklopu misnog slavlja sakramenat krštenja primila je malena Tena Repovečki, a župnik je zahvalio roditeljima Jurici i Maji na daru života a kumovima Lidiji i Ivici Bocek poželio da budu čvrst oslonac roditeljima u odgajanju malene Tene.

Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja sve završilo pjesmom zahvale TEBE BOGA HVALIMO.

U solidarnost s potrebama misija uključila se cijela župna zajednica svojim molitvama i dobrovoljnim prilozima.  Svima koji su pridonijeli slavlju zahvalio je  župnik te sve pozvao na kratko druženje na trgu ispred crkve uz kolače i sokove.

Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda