Kardinal Bozanić u Poznanovcu predvodio misu u prvoj crkvi izgrađenoj u čast sv. papi Ivanu Pavlu II. u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Oko tri tisuće vjernika i pedeset svećenika iz župa Zagrebačke nadbiskupije, ali i drugih nad/biskupija sudjelovalo je u subotu 20. listopada na euharistijskom slavlju koje je u naselju Poznanovec u župi Mače u Hrvatskom zagorju predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić povodom 20. obljetnice drugog pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

FOTOGALERIJA

Nakon pozdrava kojeg je kardinalu Bozaniću i okupljenim svećenicima i vjernicima na početku slavlja uputio župnik župe Mače vlč. Stjepan Halužan, Kardinal je zahvaljujući na pozdravu rekao kako se ova crkva gradi u prvom redu za djecu i mlade, a zatim je blagoslovivši vodu poškropio crkvu i vjernike „da nas Bog svojim blagoslovom poškropi, očisti i još više približi sebi“.

Obraćajući se na početku homilije djeci, Kardinal je rekao kako smo i mi danas okupljeni ovdje svjedoci onoga što je Isus prije dvije tisuće godina rekao Petru, da će biti temelj, stijena Crkve i da Crkvu neće nitko moći nadvladati, pobijediti, ni vrata paklena.

Govoreći o razlozima okupljanja, Kardinal je najprije naveo 20-tu obljetnicu pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. Zagorju, srcu Zagorja – Mariji Bistrici, svetištu u koje je „toliko želio doći“ i u kojem je 3. listopada 1998. godine blaženim proglasio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca. „Danas želimo baš u ovoj crkvi toga se sjetiti i Bogu zahvaliti za tu milost. I to providonosno u ovoj crkvi građenoj u čast sv. pape Ivana Pavla II. Nije li to događaj, nisu li to spomeni koji nas trebaju potaknuti da dublje promišljamo kako usred svih ljudskih planova stoji Netko tko, kako je zapisao papa Ivan Pavao II., vodi ljudsku povijest?“, zapitao je Kardinal navodeći još jedan razlog susreta, a to je 40-ta obljetnica otkako je 16. listopada 1978. godine za papu izabran tada krakovski nadbiskup kardinal Karol Wojtyla koji će uzeti ime Ivan Pavao II.

Navodeći da sv. papa Ivan Pavao II. i bl. Alojzije Stepinac imaju mnogo toga zajedničkoga, kardinal Bozanić naveo je tri odlike sažete u tri životne odrednice i maksime njihova života: ne bojte se, Isus je središte, otkupitelj čovjeka i treće – totus tuus, sav tvoj.

Ne bojte se! Otvorite širom vrata svoga srca Kristu!

Tim riječima 22. listopada 1978. godine, Crkvi, ali i cijelome čovječanstvu obratio se u nastupnoj misi svog pontifikata sveti papa Ivan Pavao II. „Rekao je – ne bojte se Krista! Ne bojte se Boga! Otvorite vrata svog srca Kristu jer On zna najbolje što je u tebi. Braćo i sestre, onaj koji osjeća strah pred Bogom, olako se prepušta zlu i grijehu. Ivan Pavao II. cijelog je života upravo to svjedočio – najslobodniji čovjek je onaj koji je slobodan pred Bogom. Kad možeš poput bl. Alojzija Stepinca stati pred Boga i reći – moja je savjest čista, moja je savjest mirna, tada si slobodan. I zato se bl. Alojzije nije bojao ni zatvora, ni prije toga suda, ni kasnije u zatočeništvu. Vjerovao je čvrsto da će dobro i Bog pobijediti.“

„I kad nam izgleda“, nastavio je Kardinal „da Bog od nas traži teške stvari, ne bojmo se jer mudrost križa je ona koja spašava. Sveti papa Ivan Pavao II. i bl. Alojzije bili su slobodni ljudi, jer su bili potpuno predani Bogu Isusu Kristu. Najslobodniji čovjek je onaj koji se daje Bogu, jer jedino je Bog garant čovjekove slobode i čovjekova dostojanstva.

Isus Središte – Otkupitelj čovjeka

Podsjetivši da je Otkupitelj čovjeka (Redemptor hominis) naslov prve enciklike sv. pape Ivana Pavla II., kardinal Bozanić je istaknuo kako nas jedino Isus može spasiti. U Njemu se, u najvišem smislu te riječi, objavio Bog dajući nam svog Sina da bude s nama, da nam bude bliz. Tko stavi Isusa u središte svoga života na sigurnom je putu. To su svjedočili i sveti papa Ivan Pavao II. i bl. Alojzije, a na poseban način to je bilo vidljivo u njihovoj uronjenosti u molitvu.

„Sv. papa Ivan Pavao II. bio je mistik koji je na osobiti način doživljavao Božju blizinu“, rekao je Kardinal, „a draga braćo i sestre, onaj čovjek koji je blizu Bogu, blizu je jako i samome sebi i jedino kad smo blizu Bogu i sebi, možemo biti sposobni biti bližnji i drugome, osobito onome koji je u potrebi“. Svojim su životima svjedočili koliko je Bog bogat milosrđem.

Podsjetivši na to da nas je sveti papa Ivan Pavao II. tri puta pohodio i dva puta katolike Hrvate u Bosni i Hercegovini, Kardinal je rekao da mu to nije bilo lako, osobito prilikom zadnjeg pohoda 2003. godine, ali nije se štedio „jer je osjetio da je potreban da nam bude blizu, da nas ohrabri, da nam da snage, da probudi u nama povjerenje i onaj pravi ljudski ponos“.

Totus tuus – sav Tvoj!

Govoreći o trećoj odrednici života sv. pape Ivana Pavla II. i bl. Alojzija Stepinca – njihovu duboku predanost Blaženoj Djevici Mariji, kardinal Bozanić je podsjetio na atentat na sv. papu Ivana Pavla II. koji je na njega izvršen 13. svibnja 1981. godine na Trgu sv. Petra u Rimu. Sveti je Papa zapisao da je taj metak koji je ispalio profesionalni atentator bio rukovođen, skrenut tako da ga ne usmrti i za to je zahvaljivao upravo Blaženoj Djevici Mariji, Gospi Fatimskoj. „Na kraju ljudske povijesti pobijedit će Božje milosrđe“ – govorio je i svjedočio Papa.

I on i bl. Alojzije Stepinac bili su svjedoci velikih zala 20. stoljeća – nacizma, fašizma i komunizma. Obojica su oprostili. I svojim tužiteljima, napadačima i onima koji su ih htjeli smaknuti. „I mi smo ovdje svjedoci Božjeg milosrđa. Providonosno, baš u Poznanovcu. Zahvaljujemo Bogu i želimo reći da je i ova crkva svjedok na ovom mjestu u našem lijepom, zelenom i hrvatskom Zagorju Božjeg milosrđa. Jer i kroz Zagorje je prošla kolona smrti. Danas molimo Boga da svima oprosti i da pomiri našu prošlost, kako bismo, ne opravdavajući zločine iz prošlosti, pomireni nastavili dalje s pouzdanjem u Božje milosrđe i oproštenje. Zbog nas, zbog naših mladih i djece, za novo vrijeme.“

Potrebno nam je, rekao je Kardinal, predati se Mariji, poput sv. Pape i bl. Alojzija. Biti posve Njeni što tako često volimo pokazivati hodočasteći Majci Božjoj Bistričkoj. Ispričao je zatim iskustvo vlastitog susreta sa sv. papom Ivanom Pavlom II. u kojem je on posvjedočio duboku dirnutost koju je doživio za pohoda Hrvatskoj molitvom Anđeoskog pozdravljenja.  U tom svjedočanstvu vjere sv. papa Ivan Pavao II. čitao je to duboko predanje hrvatskog naroda Majci Božjoj.

Tamo gdje tebe Bože nema, tamo je čovjek bez kuće, tamo gdje crkve nema, tamo je čovjek bez doma

Homiliju je kardinal Bozanić završio nadovezujući se na stihove iz jedne pjesme sv. pape Ivana Pavla II.: „’Tamo gdje Tebe (Bože) nema, čovjek je bez kuće‘. Gdje je Bog, tamo je čovjek u kući, a kuća je znak blizine, znak ljubavi, zajedništva i sigurnosti. Dodat ću – tamo gdje crkve nema, čovjek je bez svoga doma. Zato smo ponosni da je Poznanovec dobio kuću Božju da svi vi, osobito mještani ovog mjesta i župe i svi koji budu ovamo dolazili imaju svoju kuću. Da svi mi imamo kuću Božju gdje ćemo se osjećati doma kod Boga! Amen“.

Prije himna Tebe Boga hvalimo, Kardinalu se u ime župljana obratila župljanka Brigita Rogan zahvalivši mu za pastirsku ljubav i blizinu koju pokazuje župljanima i poželjevši mu obilje Božjeg blagoslova u služenju Crkvi i hrvatskom narodu, a zatim mu je predala prigodan poklon.

Požrtvovnost i ljubav župnika vlč. Stjepana Halužana ostat će zapisani za povijest

Prije završnog blagoslova okupljenima se još jednom obratio kardinal Bozanić zahvalivši na poklonu i upućenim željama. „Znam da su mnogi, da ste vi vjernici iz Poznanovca s velikom ljubavlju i žrtvama pratili ovo djelo“, rekao je Kardinal, a zatim nastavio: „Ovo je prva crkva izgrađena u čast sv. papi Ivanu Pavlu II. u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dragi vjernici Poznanovca, dragi vjernici župe Mače, budite ponosni na tu činjenicu. I ne samo vi, nego i sve župe u Zagorju. Budite ponosni na to da je upravo u Zagorju izgrađena crkva posvećena onome tko je toliko ljubavi pokazivao prema hrvatskom narodu i hrvatskoj domovini i koji nas je tri puta pohodio. Ovo je bilo potrebno učiniti i to upravo ovdje i u blizini svetišta Majke Božje Bistričke.

U godini sv. Josipa započeli smo graditi još jednu crkvu – posvećenu sv. Josipu u Stubičkim Toplicama, tako da je Zagorje bogatije za dvije nove crkve. One su u prvom redu kuće Božje, kuće naše vjere, ali i kuće kulture koje svjedoče o našem identitetu.“

Izrazivši radost što je današnje slavlje okupilo mnogobrojne svećenike iz župa Zagrebačke nadbiskupije, Kardinal je zahvalio župnicima, dekanima i arhiđakonu Zagorskog arhiđakonata mons. Ivanu Mikleniću za njihovu prisutnost: „Sve to govori da ni naša Nadbiskupija, ni Hrvatska ni hrvatski narod nikad ne smije zaboraviti što je sveti papa Ivan Pavao II. učinio za nas.“

Istaknuvši kako je iza izgradnje crkve stajala cijela Nadbiskupija i on sam osobno poticao i podupirao, Kardinal je rekao da danas želi spomenuti samo jedno ime bez kojega sigurno danas ne bismo bili u ovoj crkvi, a to je župnik župe Mače, gdje se nalazi Poznanovec, vlč. Stjepan Halužan: „Svima nama, a vama posebno, dobro je poznato s kolikom ljubavlju, s kolikim samoprijegorom i s kolikom požrtvovnošću se je predao ovom djelu i njegovo ime će ostati zapisano za povijest.

Crkva nije završena. Ja se nadam da ćemo uskoro doći na posvetu. Danas smo ovdje slavili velike obljetnice i jako mi je drago što smo upravo ovdje komemorirali mnoge događaje iz naše nedavne prošlosti. Sve ovo svjedoči da je Bog među nama, da je Bog bogat milosrđem, da uvijek oprašta, pa neka i ova crkva bude znak novog zajedništva u ovoj župi i u ovome kraju. Amen.“

Tijekom euharistijskog slavlja, na oltarnom prostoru bio je izložen relikvijar bl. Alojzija Stepinca. Također, vrijedi istaknuti da je kardinal Bozanić za ovu prigodu darovao župi Mače nekoliko stotina primjeraka svoje knjige pod naslovom Ivan Pavao II., Papa hrvatske nade koju su vjernici uz dobrovoljni prilog za izgradnju crkve u Poznanovcu mogli uzeti i još će moći uzeti sebi za uspomenu i čuvanje spomena na dar sv. pape Ivana Pavla II. i njegova tri pohoda Hrvatskoj.

Po završetku euharistijskog slavlja, kojeg su liturgijskim pjevanjem animirali zborovi župe Mače i sv. Blaža iz Zagreba, župljani i hodočasnici zadržali su se u zajedničkom druženju i okrijepi, a pridružio im se i kardinal Bozanić dijeleći i tako radost zajedništva. U slavlju su sudjelovali saborski zastupnik Žarko Tušek, predstavnici Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom gospodinom Željkom Kolarom i predsjednicom Skupštine gospođom Vlastom Hubicki, te načelnici okolnih općina na čelu s načelnikom Općine Bedekovčina gospodinom Darkom Banom.

Uoči današnjeg slavlja, u subotu 13. listopada u športskoj dvorani u Bedekovčini održan je koncert Tomislava Bralića i Klape Intrade na kojem su se skupljali dobrovoljni prilozi za dovršetak gradnje crkve sv. pape Ivana Pavla II. u Poznanovcu, a koji je organiziran u spomen na dr. Stjepana Rogana.


Ilustracija budućeg izgleda crkve sv. Ivana Pavla II., pape u Poznanovcu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije