Kardinal Bozanić: Potrebno je promovirati milosrđe unutar obiteljske zajednice

„Crkva je Božja obitelj u svijetu“ tema je pastoralno-teološkog kolokvija za svećenike koji se u organizaciji Vijeća za kler i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Hrvatske biskupske konferencije 24. i 25. veljače 2016. godine održava u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.

Radu drugog dana Kolokvija pridružio se zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Pozdravljajući okupljene, podsjetio je na održane Sinode o obitelji koje je sazvao papa Franjo. Sinode su, rekao je Kardinal, na osobiti način htjele posvijestiti važnost odnosa Crkve prema obitelji, kako bi obitelj zauzela veće mjesto u pastoralu Crkve.

Često puta kada se govori o Crkvi i o tome što bi ona trebala činiti, prečesto se misli samo na svećenike, a ne na čitavu Crkvu pa se često i sam pitam jesmo li ponekad prezahtjevni kad toliko toga stavljamo na svećenička leđa – kazao je Kardinal.

Istaknuo je da Sveta godina milosrđa predstavlja velike izazove za obitelj, premda se čini da milosrđe i obitelj nemaju previše poveznica. Jubilej je prvo izazov nama da budemo milosrdni prema sebi kako bismo bili milosrdni prema drugima, a onda je to izazov za pastoral naših obitelji. Koliko je samo potrebno pomirenje, blizina i promoviranje milosrđa unutar obiteljske zajednice – naglasio je Kardinal.

Zaključujući svoje obraćanje, pozvao je svećenike da u svom pastoralnom radu budu blizi i da ne osuđuju, nego traže načine kako pomoći.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije