Kardinal Bozanić predvodio 288. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba i hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije

KARDINALOVA HOMILIJA (tekst)

KARDINALOVA HOMILIJA (audio)

FOTOGALERIJA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 8. rujna 2019. godine središnje euharistijsko slavlje 288. zavjetnog hodočašća vjernika grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije Majci Božjoj Bistričkoj u Mariju Bistricu u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, generalnim vikarom mons. Tomislavom Subotičancom, više od sedamdeset svećenika te više od dvadeset i pet tisuća hodočasnika.

Na početku slavlja, kardinala Bozanića i okupljene hodočasnike pozdravio je biskupski vikar za grad Zagreb pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Gospine riječi iz gesla ovogodišnjeg hodočašća “Što god vam rekne, učinite”, pozivaju nas na poslušnost Božjoj Riječi i zauzeto djelovanje, rekao je biskup Gorski navevši da je to ujedno i geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se u svibnju sljedeće godine održati u Zagrebu.

“Dok nas ovaj događaj vodi u budućnost, drugi koji se zbio prije 25 godina 11. rujna 1994. na zagrebačkom Hipodromu obnavlja u nama spomen na susret s tadašnjim Papom, a danas svetim Ivanom Pavlom II. Dodamo li tome broj od 288 hodočašća, sve nam govori kako vjera premošćuje godine i stoljeća, nadilazi države i političke sustave, spaja tradiciju i suvremenost, briše granice mladih i starih i unatoč svih teškoća i slabosti, oporbe, uvijek iznova Božjom milošću niče u srcima ljudi.

S tom vjerom, Marijinom vjerom, Stepinčevom vjerom mi i danas slavimo euharistiju moleći za blagoslovljen Susret hrvatske katoličke mladeži, za hrabri hod Zagrebačke Crkve prema smjernicama Druge sinode, za vodstvo Duha Svetoga u velikim izazovima koji nas očekuju i kao Crkvu i kao narod. Neka nam u svima i u svemu Majka Božja Bistrička bude zagovornicom”, zaključio je pozdravni govor biskup Gorski.

Pozdravljajući sve okupljene na početku homilije, kardinal Bozanić je ponovio geslo ovogodišnjeg hodočašća i rekao kako ovim hodočašćem već započinje neposredna priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži. Na njegovu početku, dakle, nalazi se susret s Marijom i otkrivanje onoga što nam Gospodin govori, na što nas potiče da učinimo. Danas, kada je – gledano datumski – blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u svetištu Majke Božje Bistričke slavimo dan Gospodnji, ispunjajući drevni zavjet zagrebačkih vjernika u zahvalnosti i molitvi da čujemo i srcem prihvatimo Isusove riječi koje jačaju pouzdanje i daruju novu snagu.

Tumačeći Božju riječ iz misnih čitanja Kardinal je rekao kako je u susretu s Isusom potrebno početno oduševljenje, snažan dojam, dodir ili pogled, ali to nije dovoljno. Milosni trenutak je presudan, ali je potrebna ustrajnost, odlučnost, prihvaćanje one cjelovitosti koju u konačnici stvara samo ljubav i koja može izdržati najveće kušnje: “Nema istinske ljubavi ako se ne uči trajno biti prisutan te ustrajati u ljubavi i molitvi.”

Bez Isusa i njegove milosti ne bi bilo ničega vrijednog oduševljenja

Mi, Isusovi učenici, možemo živjeti smisao, graditi na čvrstim temeljima i imati dovoljno sredstava i snage samo ako smo spremni i raspoloživi ne oslanjati se prvenstveno na svoje snage, samo ako napustimo vlastite sigurnosti. Moglo bi se pomisliti da se takav korjenit zahvat odnosi samo na neke izabrane, na neku kršćansku “elitu”, ali nije tako. Ove su riječi upućene svakomu od nas koji smo prihvatili poziv i želimo biti njegovi učenici.    

Isus takav stav očekuje od svakoga od nas, ali on se ne događa kao oganj koji zahvati slamu i onda se ugasi. Puno je bilo, a i danas postoji mnoštvo ponuda, trenutnih bljeskova, “instant duhovnosti”, ali naš odgovor treba proći kroz razne životne kušnje. Kao što milost treba vrijeme, da bi se protegnula i duboko prožela život, tako i odreknuće traži provjeru u vremenskome odmaku. Uostalom, bez Isusa i njegove milosti ne bi bilo ničega vrijednog oduševljenja. Milost malo pomalo djeluje u nama te nas strpljivo i blago vodi do korijena naših sebičnosti, otkrivajući naše osrednjosti, naše polovičnosti i zadrške.

Isus koristi riječ “mrziti”, da bi nas upozorio da nijedna ljubav koju živimo ne smije zanemariti prvenstvo ljubavi prema Bogu. Ljubav nošena Božjom ljubavlju otvara nove prostore slobode i dara koji obnavljaju ne samo međusobne odnose, nego obiteljski život i život društva u cjelini.

Tumačeći riječi iz Knjige Mudrosti u prvome čitanju, Kardinal je istaknuo: “U kulturi koja neodgovorno pokazuje bahatost prema otajstvu života, prema stvorenomu svijetu, biblijski nas pisac upućuje na jedino istinsko vrelo spoznaje i znanja – Duha Svetoga. On daje svjetlo svakomu traženju. On pokazuje vrijednost, ljepotu, ali i granice i najsloženijih suvremenih znanosti. On, čijom snagom je stvoren svijet i čovjek, Božji je dar u nama, kao mudrost i nadahnuće za dobro, za služenje bližnjima, za vječnu radost. Mudrost povezuje riječ i djelo. Nečije riječi mogu kratkotrajno privući, nečije postignuće zadiviti, ali stvarnu vrijednost daje samo nošenje križa, riječ pretvorena u djelo.”

25. obljetnica pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj

Podsjetivši da se ovih dana napunja dvadeset i pet godina od prvoga pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, Kardinal je pozvao okupljene da budu dionici euharistijskoga slavlja koje će se u srijedu 11. rujna 2019. godine, u 18.30 sati slaviti u Zagrebu, u naselju Novi Jelkovec, na zemljištu na kojemu se priprema graditi župnu crkvu i svetište Ivana Pavla II. u gradu Zagrebu. 

“Tu crkvu, koja je od osnutka župe nasušna potreba tamošnjoj vjerničkoj zajednici, želimo graditi kao mjesto posebne vjerničke povezanosti s dragim nam svetim papom Ivanom Pavlom II., kao spomen na njegov pohod Zagrebu i Hrvatskoj, spomen koji se tiče cijele naše Domovine i hrvatskoga naroda. Hrvatski narod i hrvatska država duguju trajnu zahvalnost sv. Ivanu Pavlu II. On je dizao glas u obranu osnovnih ljudskih i narodnih prava onda kad su drugi šutjeli, prepuštajući nas sudbini trenutačnih moćnika.”

Također, Kardinal se spomenuo poniznoga i vjernoga bistričkoga hodočasnika sluge Božjega kardinala Franje Kuharića najavivši prigodno slavlje koje je pred nama. U srijedu, 2. listopada 2019. godine, hodočastit će svećenici Zagrebačke nadbiskupije u Pribić, rodnu župu , o 100. obljetnici njegova rođenja: “Pred crkvom sv. Siksta, blagoslovit ćemo njegov kip, zahvalni za njegovo biskupsko služenje i za svjedočanstvo Božje ljubavi koja nam se daje iznad svega u presvetoj Euharistiji, znajući da Crkva bez nje ne može živjeti. Mi osjećamo i znamo da iz toga dara izvire svaka istinska obnova Crkve i preobrazba društva, kao što je to pokazao i Nacionalni euharistijski kongres slavljen upravo ovdje 1984. godine, prije trideset i pet godina.”

Novi naraštaj naših mladih vjernika razlog je naše nade

Na kraju svoje homilije, Kardinal je ponovivši geslo hodočašća rekao da u vjeri znamo da je upravo u tome što nam govori Isus naša radost, makar nam to na prvi pogled izgledalo nemogućim i neprihvatljivim: “To ne vrijedi samo za pojedinačne molbe i nakane, nego za cijeli naš vjernički hrvatski narod. Pogledajmo prijeđeni put s blaženim Alojzijem, sa svetim Ivanom Pavlom II., s kardinalom Kuharićem, pogledajmo stoljeće iza sebe. Nije li puno toga izgledalo nemogućim? Ali smo vjerovali, nadali se, utjecali se u svojim slabostima, pomagali jedni drugima i postigli.

I radujmo se što je uz nas stasao novi naraštaj naših mladih vjernika. Oni su razlog naše nade. Oni nam pomažu, u svojem mladenačkom poletu i oduševljenju, da bolje čujemo što nam Isus govori i što trebamo činiti. Lijepa je ova Euharistija Crkve zagrebačke, ovo hodočašće. Ovdje smo zajedno s Marijom Isusovom i našom Majkom. Ovdje se gradi toliko potrebno zajedništvo koje nosi klice nade, preobrazbe i radosti.

Dragi vjernici, ne bojte se, ako su vam životne posude prazne, ako su vam srca suha od nošenja križa i tereta kušnja. Marija je za vas Gospodinu već šapnula molbu i želi vam reći da imate pouzdanja. Pristupite k njoj i Gospodinu. Tu započinje čudo: kada maknemo oholost, sebičnost i sumnju, osjećamo novi okus slobode. Presveta Bogorodica Marija je Majka i naše domovine Hrvatske i našega Zagreba. Vjerujemo da je prenijela Spasitelju strepnje i potrebe našega srca. Došli smo čuti Riječ života i primiti dar njegove Prisutnosti.

Došli smo reći što nam je na srcu, očitujući svoju zahvalnost i misleći na razne duhovne i tjelesne potrebe, moleći za: bolesne i umiruće, bijedne i osamljene, za one koji se bore s neimaštinom i nepravdom, s ovisnostima i nasiljem, tjeskobama i nejasnoćama, s malodušjem i tugom.

Ni u kojoj kušnji nismo sami, a svi smo pozvani pomagati jedni drugima. Zato za svaku i svakoga od vas, zajedno s vama ponizno molim:
‘K Tebi, Majko, dolazim;
pred Tobom, eto, stojim ja grešnik i uzdišem:
Nemoj, Majko Riječi Božje, prezreti riječi mojih,
nego ih milostivo poslušaj i usliši’.”

Nije lako biti kršćanin, ali je lijepo kršćanski živjeti

Pred završni blagoslov zahvalu svima uputio je biskupski vikar za grad Zagreb biskup Gorski, a potom se svima obratio Kardinal zahvalivši svećenicima i svim hodočasnicima i istaknuvši da je zajedništvo svećenika i vjernika snaga Katoličke Crkve. Kardinal je poželio djeci i mladima blagoslovljen početak nove školske godine rekavši kako sve što vrijedi traži žrtvu, naše zalaganje i trud.

“Dragi mladi! Želim vam staviti na srce riječi svetoga pape Ivana Pavla II.: Nije lako biti kršćanin, ali je lijepo kršćanski živjeti! Budite hrabri! Ne bojte se! Odgovorite na Isusov poziv i bit ćete sretni! Braćo i sestre, budite potpora mladima. Oni prepoznaju da jedino Krist ima riječi pravoga života. Poduprimo ih na tom putu.” Zaključio je Kardinal udjeljujući zatim završni blagoslov okupljenima.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao mješoviti pjevački zbor župe Šestine pod vodstvom Božidara Ljubenka, a slavlju je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Bernard Čović/Glas Koncila