Kardinal Josip Bozanić u podne na HKR-u predvodio Očenaš u zajedničkoj molitvi kršćana i uputio riječi ohrabrenja

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u podne 25. ožujka u programu Hrvatskog katoličkog radija Očenaš odazivajući se tako pozivu pape Franje svim kršćanima na zajedničku molitvu protiv pandemije virusa.

Uvodeći u molitvu, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da su molitelji ovog trenutka povezani sa Svetim Ocem koji je pozvao da ovaj dan svi kršćani svijeta zavape Ocu nebeskom molitvom koju nas je naučio moliti sam Krist Gospodin. “Vjerujemo da Krist ovog trenutka zajedno s nama moli i molimo da nas Bog oslobodi od ove nesreće, bolesti koronavirusa koja hara čitavim svijetom. Molimo Boga za njegovu blizinu da možemo ovog trenutka raspoznati Božje znakove, da možemo spoznati da nam je u ovoj situaciji Bog blizu, da nas ljubi i da nas samo Božja ljubav može spasiti”, rekao je kardinal Bozanić, pozvavši na molitvu Očenaša.

Kardinal Bozanić potom je pozvao na molitvu Anđeo Gospodnji: “Danas je svetkovina Blagovijesti, danas se posebice moli ona draga kršćanska molitva Anđeo Gospodnji. Ta se molitva posebno moli u obiteljima. Mnogi od nas smo ju naučili moliti u obiteljima, od naših očeva, majki, djedova, baki. Sjećam se kad je 1994. godine papa Ivan Pavao II. molio zajedno s vjernicima na zagrebačkom hipodromu ovu molitvu i na kraju je biskupima rekao da ga je posebno dirnulo kako svi glasno mole i djeca, mladi, odrasli, stariji. Neka ovo bude svima poziv da ovu molitvu unesemo u naše obitelji, da se ona redovito moli u našim kućama”.

Nakon molitve kardinal je sa slušateljima Hrvatskoga katoličkog radija podijelio iskustvo života  u trenucima pandemije koronavirusa i nakon potresa u Zagrebu i uputio riječi ohrabrenja.

“Ovo su posebni dani. Mislimo na sve koji su potreseni i bolešću koronavirusa i potresom u Zagrebu i okolici. No, mi moramo slijediti put Blažene Djevice Marije koja je znala prepoznati Božju prisutnost i djelovanje. Njezino današnje ‘Neka mi bude’, nije samo znak njezine vjere nego je i njezino predanje Bogu i njezino prepoznavanje da je Bog prisutan i na osobit način onog blaženog trenutka, u trenutku navještenja djeluje u njoj.

To je potrebno i nama, prepoznati da je Bog blizu i prepoznati Božje znakove, da Bog ne napušta svoje. I ovih smo dana zbog okolnosti koje živimo, zbog toga što moramo biti odijeljeni jedni od drugih, pozvani da upravo zbog toga postanemo duhovno bliži jedni drugima.

A gdje se čovjek povezuje s Bogom tu Bog povezuje i nas međusobno. Pitam se pred vama, nije li ovo nama svima poziv da se u sadašnjem životu još više približimo Bogu i da shvatimo da je Bog prisutan u ljudskoj povijesti i da je Bog gospodar povijesti. Koji put mislimo da sve ovisi o nama, a na kraju vidimo da sve ovisi o Bogu”, rekao je kardinal.

Istaknuo je da je posebno molio za Anamariju Carević i dok se borila za život i kad je umrla od posljedica stradavanja u potresu. Izrazio je sućut njezinoj obitelji, rekavši: “Molimo Boga da onaj koji ju je pozvao k sebi da ju uvede u svjetlo iz kojeg će i ona nama moći pomoći”.

Kardinal Bozanić odao je priznanje svim službama uključenim u liječenje i sprječavanje širenja zaraze.

“Moramo kao narod i Crkva biti ponosni na njihov rad i molimo Boga da ih održi na tom putu. Apeliram na vjernike i građane da slijedimo njihove naputke jer se oni brinu o našim životima i budućnosti. Budimo savjesni, nemojmo olako shvaćati preporuke. Molimo da u ovim trenucima svi zajedno idemo naprijed prema nečem novom.Nakon svega ovoga sigurno će nam se život promijeniti, možda u našoj duši, u novoj spoznaji, možda ćemo bolje razlikovati što je važno, a što manje važno u životu”, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Kardinal se osvrnuo i na odluku o privremenom dokidanju misa s narodom, rekavši da je s velikom teškoćom donesena ta odluka: “Ali, euharistija se slavi u našim župama, domovini, crkve su otvorene, vjernici mogu pojedinačno ući u crkvu. Dobro je pratiti kad se misa slavi, da gdje god se nalazili budemo duhovno, a u duhu i stvarno prisutni. Znamo da postoji duhovna pričest, dok pratimo slavlje mise kad dođe trenutak pričesti otvorimo svoje duše i poput Marije prihvatimo Isusa koji dolazi. Svi smo mi Marija koja prihvaća Isusa”.Kardinal Bozanić pozvao je sve svećenike da ovih dana nastoje ostvariti povezanost s vjernicima, koristeći postojeće različite mogućnosti komunikacije: “Braćo svećenici, javljajte se vjernicima, potičite ih da se i na novi način otkrije povezanost i duhovni rad na koji smo pozvani. Svećenici su u ovom vremenu posebno pozvani moliti za vjernike i poticati ih, zvati ih telefonom, slati im mailove i na drugi način kako bi ova korizma možda i zbog toga bila pred Bogom drugačija, a sam Bog će prosuditi koja korizma će nas više približiti njemu”.

Osvrnuvši se na potres u Zagrebu, rekao je da je to bio potresan trenutak, posebice misleći na one koji su morali napustiti svoje domove. “Mogu reći da i osobno osjećam što to znači otići. Ne mogu se vrati u Nadbiskupski dvor jer postoji opasnost da se još nešto sruši. Pokušajmo svi potražiti najpotrebnije u našem gradu, bolesne, starije, osamljene. Budimo oni koji će bolje otvoriti svoje oči i potražiti one kojima je potrebna pomoć”, rekao je kardinal.
Kardinal se čuo i sa župnicima kojima su oštećene crkve i župni dvorovi.

“I to je znak da smo mi prolaznici na zemlji i naša domovina nije ovdje.  Mi gledamo prema vječnosti. Ali ono što je porušeno, to će se ponovno sagraditi. Imali smo ruševina i u ratu. Najvažnije je da budemo blizu jedni drugim, da ne zaboravimo na solidarnosti koja je jaka kod hrvatskih katolika.Ta otvorenost, susretljivost, zajedništvo neka ovih dana bude izazov svima nama, da budemo jedni drugima od pomoći i da po svemu ovome postanemo još bliži jedni drugima i da ne gledamo na stvari koje možda nekad izgledaju da stvaraju podjele, nego gledajmo na ono što nas povezuje. Bog je taj koji nas povezuje”, poručio je kardinal.

“Ovo je vrijeme kad mora više do izražaja doći ‘kućna Crkva’, obiteljsko zajedništvo i molitva u obitelji. Pozivam obitelji da rade na tome, da učite svoju djecu od najranijih dana zajedno moliti. Ako roditelji to predaju svojoj djeci mogu biti sigurni da se to nikad neće izgubiti. Može nekad kad dijete odraste izgledati da je odlutalo od Crkve, ali ako u srcu ponese  zajedništvo obiteljske molitve, to će kad-tad doći i biti poticaj za povratak. Možda je i ovo trenutak da svi zajedno pokušamo to pojačati, osobito da se osnaži molitva u obiteljima. Molitva je najsposobnija držati obitelj na okupu, ona donosi mir u obitelji”, rekao je kardinal Bozanić i udijelio blagoslov slušateljima i gledateljima.

Osim u programu HKR-a, molitva je bila u video prijenosu na Facebook stranici Hrvatskoga katoličkog radija.