Kardinalova riječ zahvale za biskupsko služenje mons. Valentinu Pozaiću, pomoćnom biskupu u miru

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te pomoćnim biskupom u miru mons. Valentinom Pozaićem, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te mnogobrojnim svećenicima, podijelio je u subotu 17. lipnja na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici, sveti red prezbiterata šesnaestorici đakona.

Euharistijskim slavljem ujedno je cijela nadbiskupijska zajednica zahvalila Bogu za biskupsko služenje pomoćnog biskupa zagrebačkog u miru mons. Valentina Pozaića.

Kao zahvalni dar za biskupsko služenje Kardinal je u ime Zagrebačke nadbiskupije, biskupu Pozaiću uručio kip bl. Alojzija Stepinca.

Kardinalovu riječ zahvale za biskupsko služenje mons. Valentinu Pozaiću, pomoćnom biskupu u miru, prenosimo u cijelosti:

U ovom radosnom ozračju slavlja svećeničkog ređenja, u zajedništvu našega Prezbiterija, dijecezanskog i redovničkog, te okupljenog vjerničkoga puka, želimo danas izraziti svoju zahvalnost našem pomoćnom biskupu, mons. Valentinu Pozaiću, za dosadašnje predano vršenje biskupske službe.
Naime, kako vam je poznato, mons. Valentin Pozaić uputio je papi Franji molbu da ga, zbog zdravstvenih razloga, razriješi službe pomoćnog biskupa zagrebačkog. Sveti Otac je udovoljio toj zamolbi biskupa Valentina te ga je s danom 13. svibnja 2017. godine oslobodio vršenja službe pomoćnog biskupa zagrebačkog. Stoga sada u ovom milosnom trenutku, u jednostavnosti srca, u ime svih nazočnih, u ime naših pomoćnih biskupa Ivana i Mije, i u osobno ime, izražavam zahvalnost mons. Valentinu Pozaiću za njegovu dragocjenu službu pomoćnog biskupa zagrebačkog tijekom proteklih dvanaest godina.

Znakovito je da se njegova služba pomoćnog biskupa zagrebačkog, od imenovanja za biskupa, 2. veljače 2005. godine, na blagdan Prikazanja Gospodinova i biskupskog ređenja na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine, zaokružuje spomendanom Blažene Djevice Marije Fatimske, o stotoj obljetnici Marijina ukazanja, u godini zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije i u Godini svetoga Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Sve to na određeni način daje posebno obilježje njegovu životu i biskupskom služenju.

Mons. Valentin Pozaić rođen je 15. rujna 1945. godine u Mariji Bistrici u brojnoj i pobožnoj obitelji, od oca Janka i majke Agate rođene Salar. Nakon osnovne škole koju je pohađao u Selnici i Bedekovčini, odlazi u sjemenište na zagrebačku Šalatu. Završivši drugi razred gimnazije stupio je u Družbu Isusovu, te kao član Družbe završio teološki studij na Filozofsko–teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine.

Potom odlazi na studij u Rim, na Papinsko sveučilište Gregorijana, gdje je 1975. godine postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. je i doktorirao. Nakon završenog studija vratio se u Zagreb te preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je kao profesor na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu, a bio je i profesor Kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.
U svom znanstvenom radu posebno se ističe na području bioetike te je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao i Centar za bioetiku.

Bio je i rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu. Od 1991. duhovni je asistent Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, a od 1996. duhovni savjetnik Europske udruge liječnika.
Kao pomoćni biskup zagrebački posebno je pratio zagorski arhiđakonat, to jest sjevernu regiju naše Nadbiskupije. Vodio je brigu o Caritasu Zagrebačke nadbiskupije, a povjerene su mu sve osobe posvećenog života na području Zagrebačke nadbiskupije. Predsjednik je Vijeća za nauk vjere pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Dragi biskupe Valentine, puno je važnih datuma u Vašem životu, puno životnih postaja, puno ustanova u koje ste utkali svoje znanje, sposobnosti i žrtve, ali neka ispred svega toga budu lica dragih ljudi što ih je Bog slao na Vaše putove. Neki će od njih zauvijek ostati u Vašem srcu i pamćenju, jer ste u susretu s ljudima nastojali davati najbolje od sebe slijedeći riječi svoga biskupskog gesla: »Život biraj«. Tko bira život opredjeljuje se za čovjeka bez obzira na okolnosti, prijetnje i neizvjesnosti. Svojim svećeničkim i biskupskim služenjem gradili ste međuljudske odnose koji povezuju s Bogom i usmjeruju na Njega.

U svoje osobno ime, kao i u ime pomoćnih biskupa, svih svećenika i đakona, te redovnika i redovnica i svih osoba posvećenog života o kojima se u svojoj službi biskup Valentin posebno brinuo, zatim bogoslova i sjemeništaraca, redovničkih kandidata i kandidatica i svega Božjeg naroda Zagrebačke nadbiskupije izražavam zahvalnost mons. Pozaiću moleći za njega od Gospodina blizinu i snagu, a od Presvete Bogorodice Marije, Majke Božje Bistričke, svetoga Josipa, sv. Valentina i osobito od blaženog Alojzija Stepinca, milosni zagovor i pomoć.

Biskup Valentin Pozaić ne odlazi, ostaje s nama u Zagrebu, uvijek kao naš biskup stoga će nam biti draga i korisna njegova prisutnost osobito u određenim prigodama života naše Crkve zagrebačke.

Dragi oče biskupe Valentine, hvala Vam i kao znak ovoga zajedništva i naše trajne povezanosti predajemo vam lik dragoga nam blaženog Alojzija neka Vas prati i čuva.