Kardinalovo pismo povodom dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je 30. ožujka 2016. pismo svećenicima, redovnicama i redovnicima povodom dolaska tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagreb.

 Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre,

radujem se što vas ovim dopisom mogu obavijestiti da će tijelo, nama dragoga hrvatskog sveca, svetog Leopolda Bogdana Mandića, kojega je papa Franjo – zajedno sa svetim o. Pijom iz Pietrelcine – želio imati kao svjedoka Izvamednoga jubileja milosrđa, doći k nama u Zagreb. Njegov život i svjedočanstvo važni su za življenje otajstva Božjega milosrđa, kako za nas svećenike, tako i za svakog vjernika.

 Za svećenike posebno je važna  njegova  služba  ispovjednika,  po  kojoj nam je znak i zagovornik u našem služenju Božjoj  ljubavi  koja  oprašta  i spašava. On je za svakog vjernika očitovanje Oca koji izlazi ususret, koji se raduje i oprašta raskajanim grješnicima (usp. Lice milosrđa, 17).

Razlozi da se kao vjernici okupimo na molitvu i slavlje uistinu su brojni. Posebno nas pak veseli što je jedan ponizni redovnik, kapucin, sin hrvatskoga naroda, istaknuti znak za cijelu Crkvu koja živi milost Jubileja. Pohod crkvi u kojoj je izloženo tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića povezan je s dobivanjem jubilejskog oprosta uz uobičajene molitve.

 Stoga pozivam sve svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove, sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, članove udruga i pokreta, sve vjernike, naročito vjernike grada Zagreba, da sudjeluju u tome radosnom susretu sa svetošću koja i danas snažno zrači Božjim milosrđem. Pozivam prečasne dekane da se pobrinu za organizaciju hodočašća u svom dekanatu.

 Prema donjem rasporedu vidljivo je da ima više prigoda za molitvu, za zajednički i osobni susret u molitvi, a osobito je važno da se okupimo u zajedničkome slavlju u četvrtak, 14. travnja, u 19 sati u našoj prvostolnici. U duhu susreta sa svecem koji je bio revan ispovjednik, napominjem da će u crkvi, u kojoj će biti izloženo njegovo tijelo, biti i trajna prigoda za svetu ispovijed, kako bi se vjernici mogli susresti s Božjim milosrđem u sakramentu pomirenja.

20160404_171524

 PROGRAM  SLAVLJA  odvijat će se prema  sljedećemu  rasporedu:

 SRIJEDA, 13. travnja:

• u 17 sati – svečani doček tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića ispred zagrebačke prvostolnice

(bogoslužje  dočeka i molitvu  Večernje predvodi  Kardinal)

• u 19 sati – euharistijsko slavlje (predvodi mons. Vlado Košić)

• od 17.30 do po •noći – mogućnost za ispovijed

ČETVRTAK, 14. travnja:

• u 7 sati – euharistijsko slavlje (predvodi mons. Mijo Gorski)

• u 8 sati – euharistijsko slavlje (predvodi mons. Ivan Šaško)

• u 9 sati – euharistijsko slavlje (predvodi mons. Valentin Pozaić)

• u 19 sati – središnje euharistijsko slavlje (predvodi kardinal Josip Bozanić)

• nakon svete mise – ispraćaj Svečeva tijela prema crkvi Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi (Zagreb)

 Tri će puna dana tijelo svetog Leopolda ostati u crkvi kojoj je on naslovnik u zagrebačkoj Dubravi. Svakog će dana u 19 sati biti središnja euharistija. U petak će predvoditelj biti mons. Mate Uzinić, a u subotu mons. Ivica Petanjak. U nedjelju će svečane mise biti u 11sati (predvodi mons. Ilija Janjić) i u 19 sati (predvodi kardinal Vinko Puljić).

 U ponedjeljak, 18. travnja, nakon svete mise koja će početi u 7.30 sati,  bit će oproštaj, a tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića krenut će iz Zagreba prema Ljubljani.

Moleći zagovor svetog Leopolda Bogdana Mandića za našu Crkvu i Domovinu, u Gospodinu vas pozdravljam,

 + Josip kardinal Bozanić,

nadbiskup zagrebački