Misijski volonter godine – gosp. Branimir Celjak

U povodu obilježavanja Međunarodnoga dana volontera, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Hrvatske vlč. Antun Štefan proglasio je Branimira Celjaka Misijskim volonterom godine. Papinska misijska djela uz pomoć mnoštva volontera provode akcije diljem čitave Hrvatske, a ove godine je po prvi put uručeno priznanje za misijskog volontera godine. Vlč. Antun Štefan zahvalio je Branimiru na ljubavi i dobroti prema misijama, misionarima i misionarkama. Zahvalio je i na sudjelovanju u misijskim aktivnostima i na nesebičnom prinosu djelovanju misijskog pastorala. Zaželio mu je obilje Božjeg blagoslova i da se, poput njega, što više mladih uključi u volontiranje i tako dade svoj prinos širenju evanđelja u Hrvatskoj. Potaknuo je i na molitvu i žrtvu za misije i misionare. „Naši volonteri pravi su misionari, nisu otišli daleko, ali čine velike stvari u svojoj okolini. Odlazak u daleke krajeve počinje prvim korakom u svojoj okolini”, istaknuo je vlč. Štefan.

„Već je prošlo deset godina kako dolazim u Papinska misijska djela. Prekrasno je iskazati dobročinstvo i pomagati ljudima u misijskim područjima gdje je pomoć najpotrebnija, gdje su velike potrebe za hranom i lijekovima” – rekao je Branimir Celjak. Pozvao je sve koji imaju želju pomagati, a ne znaju kako ispuniti slobodno vrijeme da se odvaže i postanu volonteri u Papinskim misijskim djelima ili u bilo kojoj drugoj ustanovi koja traži volontere.

Papinska misijska djela ustanova je Katoličke Crkve koja pomaže djelovanje misionara u misijskim zemljama diljem svijeta. U tim dijelovima svijeta, uz osnivanje novih kršćanskih zajednica i širenje vjere, misionari i misionarke pomažu u razvoju lokalnih zajednica; osnivajući i gradeći obrazovne ustanove, pružajući im zdravstvenu zaštitu, podučavajući lokalno stanovništvo različitim zanatima, brinu o prehrani djece i sl.

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca, a proglasila ga je Opća skupština UN-a 1985. godine. Prema Zakonu o Volonterstvu Republike Hrvatske, volontiranjem nazivamo svako dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit bez ikakve novčane nakane. (IKA)