Mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce te „Vikend u sjemeništu“

U petak i subotu, 15. i 16. veljače 2019., održana je mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce te ujedno „Vikend u sjemeništu“, na kojem je sudjelovalo sveukupno 23 dječaka: 9 iz župa Zagrebačke nadbiskupije i 14 iz župa Bjelovarsko-križevačke biskupije. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Željko Šimić, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je i sȃm nekada bio sjemeništarac na Šalati. Stoga je svoje poticaje upućene sjemeništarcima i ostalim mladićima oblikovao upravo na temelju svog iskustva četverogodišnjeg boravka u Sjemeništu, kao i onog kasnije, u Bogosloviji i u svom svećeničkom životu.

Aktualizirajući svetopisamske tekstove vezane uz kralja Davida i proroka Samuela, potaknuo je mladiće da traže Božju volju za svoj život, koristeći pomoć koju im u tome mogu pružiti sjemenišni odgojitelji, njihovi župnici te drugi svećenici i vjernici koji ih prate na njihovom putu. Ono na što smo svi kao kršćani pozvani, istaknuo je voditelj duhovne obnove, jest da svojim životom hvalimo i slavimo Boga, te da budemo „duša“ naših obitelji, „duša“ našega društva, „duša“ svijeta u kojem živimo, kako o tome govori drevna „Poslanica Diognetu“ iz II. stoljeća. Kako bismo doista otkrili Božju volju za svoj život i izvršili je, važno je da budemo ponizni, te da slušamo Božji glas, a ne da budemo „sami svoji majstori“, to jest, da se ne postavljamo kao „bogovi“, kojima nitko iznad njih ne treba, upozorio je vlč. Željko, komentirajući misna čitanja.

U sklopu duhovne obnove, u petak su mladići pristupili sakramentu Pomirenja, zatim nakon svete Mise i večere pogledali film „I’m not ashamed“ i dan završili euharistijskim klanjanjem. Subotnji dio duhovne obnove započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova, a nakon doručka „vikendaši“ su u pratnji nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do katedrale, gdje su se na grobu blaženog Alojzija Stepinca pomolili i preporučili njegovom zagovoru. Po povratku uslijedila je zajednička sveta Misa, u sklopu koje je vlč. Šimić komentirajući evanđeoski odlomak o čudesnom umnažanju kruhova i ribica potaknuo mladiće da sve što imaju s ljubavlju daju Isusu i bližnjima, jer tada će se proslaviti Njegova svetost kroz nas.

Nakon ukusnog ručka, prigodom kojeg je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković zahvalio voditelju duhovne obnove i uputio prigodnu riječ “vikendašima”, uslijedio je završni sportski dio programa: sjemeništarci i vikendaši pomiješali su se u nekoliko ekipa i odigrali turnir u malom nogometu, dok su neki mjerili umne snage igrajući šah, ili pak spretnost i vještinu igrajući stolni nogomet. Nekoliko dječaka izrazilo je želju da ponovno dođe na “Vikend u sjemenište”, kao i ozbiljno razmišljanje o upisu Sjemeništa nakon završetka osnovne škole pa ih toplo preporučamo u molitve!