Proslavljen blagdan sv. Valentina i godišnje župno Klanjanje

Kao jedno od mjesta gdje se sveti Valentin posebno slavi je župa Sv. Jelene Križarice u Zaboku jer se tamo nalazi oltar posvećen upravo njemu.

Na samom početku svečanog euharistijskog slavlja vlč. župnik Marijan pozdravljajući sve okupljene pojašnjava da danas slavimo dvostruki blagdan, blagdan sv. Valentina i godišnje klanjanje kojeg svaka župa prikazuje u Nadbiskupiji. Neka nas današnji dan poveže s našim nebeskim zaštitnikom kojeg danas slavimo te zamolio don Branka Čagelja, policijskog kapelana da započne misno slavlje.

Don Branko progovara o današnjem svecu, pojašnjava njegov životopis. Poznavatelji katoličkih blagdana i životopisa svetaca kažu da o svetom Valentinu ima malo povijesnih podataka. Znano je da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Car Klaudije II. Gotski (268.-270.) htio ga je osobno upoznati. Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za skori svršetak, za mučeničku smrt. Na upit jednog od sudaca što misli o rimskim bogovima odgovorio je da su oni demoni na što je cijela skupština skočila na noge i tražila njegovu smrt. Car se pobojao pobune i Valentina preda gradskom prefektu a ovaj opet sucu Asteriju. Gradski je prefekt starca svećenika Valentina dao išibati a zatim naredi da mu odrube glavu. Bilo je to 269. godine na Flaminijskoj cesti. Zapamćeno je da je sveti biskup izliječio jednog padavičara. Tek od 15. st. Valentina su počeli štovati kao zaštitnika zaljubljenih parova. Njegovo je štovanje već bilo prošireno po kršćanskim zemljama, a blagdan mu je baš u doba pokladnih svečanosti, kad je posebno važno baš zaljubljivanje.

Molimo zajedno sv. Valentina kojeg slavimo danas da po njegovom zagovoru postanemo bolji ljudi, ljudi ljubavi, oni koji će se sve više približiti Bogu, neka nas približi euharistijskom Kristu, koji je onda najsavršenija ljubav, milosrđe i blagost. Molimo posebno za tjelesno zdravlje, no i za duhovno ozdravljenje kao snagu za sve životne nedaće i probleme koje nam život nanosi i neka nam bude dan duhovne obnove u ispovijedanju vjere i prihvaćanju svakidašnjih križeva i trpljenja – zaključuje don Branko.

Danas se naša župa u ime čitave Nadbiskupije klanja se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom moleći za sve potrebe, osobito za obnovu duha naše Domovine, za naše obitelji, za bolesnike i patnike, za progonjene i usamljene, za roditelje i djecu, za stare i one koji su na kraju svog životnog puta, molimo i za nova duhovna zvanja, kako u našoj župi tako i Nadbiskupiji, za svećenike, redovnike i redovnice, đakone, bogoslove i sjemeništarce, ukratko za svakoga čovjeka na ovome svijetu da svi zajedno budemo svjedoci vremena u kojem živimo da je Bog prisutan u svakome od nas –  ističe na kraju slavlja župnik Culjak koji je ujedno zahvalio predvoditelju misnoga slavlja na upućenim riječima ohrabrenja i poticaja  kao i svim vjernicima i djeci koji su bili prisutni na misnom slavlju.

Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda