Mladomisnici 2023. – Krunoslav Hikec

Uoči svećeničkog ređenja predstavljamo petoricu đakona Zagrebačke nadbiskupije koji će, po rukama zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, biti zaređeni za prezbitere u subotu 27. svibnja 2023. u crkvi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi.

FOTOGALERIJA

Krunoslav Hikec, Petar Tisaj, Domagoj Topić, Sebastijan Valjavec i Matej Zakanj bit će posljednje subote ovoga mjeseca zaređeni za svećenike, a više o njima saznajte na našim stranicama i društvenim mrežama.


Krunoslav Hikec

Krunoslav Hikec rođen je 2. ožujka 1998. godine u Zaboku, od oca Stjepana i majke Tatjane r. Kukas. Ima mlađeg brata Gabrijela. Dolazi iz Župe sv. Jurja mučenika iz Gornje Stubice. Završio je srednju školu Zlatar, smjer Upravni referent. Nakon srednje škole započeo je studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 2017. godine i formaciju u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. Diplomirao je 11. srpnja 2022. godine na temu “Svetište Majke Božje Bistričke i Alojzije Stepinac u očuvanju vjerske i nacionalne svijesti Hrvata”. Primio je sveti red đakonata po rukama kardinala Josipa Bozanića 8. listopada 2022. godine. Đakonski pastoralni praktikum vršio je u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu.

Mladomisničko geslo: “U tebe se, Gospodine, uzdam!” (Ps 31, 15)

Datum mlade mise: 18. lipnja 2023.

Kako ste se odlučili za svećenički poziv?
Od malena sam počeo osjećati u sebi klice duhovnoga poziva. Međutim, bio je to još dalek put do sazrijevanja. Svoju odluku o svećeničkom pozivu mogao bih podijeliti u tri faze. Prva je faza neodgovornog prihvaćanja, druga je odgovornog neprihvaćanja, a treća odgovornog prihvaćanja. Prva faza pripada osnovnoškolskom razdoblju. Započeo sam ministrirati u trećem razredu osnovne škole i tada me počela privlačiti ideja svećeništva. Maštao sam o svojem budućem zanimanju kao što su to inače činila djeca. Prvo sam želio biti astronaut, zatim policajac, inspektor, vojnik, doktor, ali najviše, između svega toga, svećenik. Po završetku osnovne škole i upisom u srednju školu započela je druga faza, odgovornog neprihvaćanja poziva. U tom vremenu sam odustao od svećeničkog poziva, ali ipak sam ostao bliz Crkvi. Krajem trećeg razreda srednje škole i u četvrtom razredu sazrela je moja odluka za svećenički poziv i tada sam odlučio upisati Katolički bogoslovni fakultet i ući u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište.

Kako su na tu odluku reagirali obitelj i prijatelji?
Moja obitelj je bila radosna i od početka me podržavala u mojoj odluci. Slutili su da će biti tako, a od prijatelja sam dobivao razne reakcije, od radosti i prihvaćanja do čuđenja. Međutim, kada sve zbrojimo, reakcije su bile pozitivne i za mene u konačnici izgrađujuće.

Kako biste opisali svoju dosadašnju formaciju?
O mojoj dosadašnjoj formaciji za svećenika mogu kazati kako je bila veoma zanimljiva i izgrađujuća. Pet godina života u zajednici od 80 ljudi pred tebe stavlja određene izazove, ali donosi i mnogo blagoslova i ljepota. Zahtijeva od osobe spremnost na izgradnju zajedništva, što podrazumijeva žrtvovanje sebe, a s druge strane, omogućava i izgradnju osobne i društvene dimenzije. Omogućava osobi rast osobne dimenzije, rast duhovne dimenzije, rast teološke dimenzije kroz studij i rast pastoralne dimenzije. Formacija uključuje različite poslove u kući, od posluživanja, čišćenja i održavanja zajedničkih prostorija, zatim redoviti studij, izgradnju stabilne duhovnosti kroz redoviti molitveni život te pastoralno djelovanje po župama i svjedočenje radosti svećeničkog poslanja i poziva.

Proteklu godinu proveli ste na đakonskom praktikumu. Kako biste opisali to iskustvo? Što ste naučili?
Đakonski praktikum proveo sam na Župi sv. Marka Križevčanina na Selskoj cesti u Zagrebu, gdje sam imao priliku po prvi puta djelovati i služiti u ime Crkve kao đakon i gdje sam bio prepoznat i u ime Crkve poslan konkretnoj zajednici vjernika. Vršio sam sve redovite obveze, što uključuje služenje u presvetoj euharistiji, propovijedanje, predslavljenje sakramenata krštenja i vjenčanja, posljednje ispraćaje i rad u uredu. Mogu slobodno kazati kako je to jedno izgrađujuće vrijeme. Zahvaljujući vrhunskom župniku mentoru preč. Damiru Bačunu imao sam priliku upoznati cjelokupnost poslova i svećeničkog poslanja na jednoj župi, što se sve od svećenika zahtijeva i što je sve on poslan činiti.

Kako zamišljate svoj svećenički život? Čemu se radujete, a od čega strepite?
Svoj svećenički život zamišljam tako da budem s Bogom. To je prvo i glavno. Da molim i da uvijek održavam aktivnu povezanost s Bogom jer jedino tako drugima mogu navijestiti Radosnu vijest spasenja i biti vjerodostojni i autentični pastir svome povjerenom narodu. I ta cjelokupnost župničke službe, gdje sam poslan određenoj zajednici vjernika, veoma me raduje. I dokle god sam takav, ne strepim i ne bojim se, jer znam da sve mogu u Onome koji me jača.

Kako prepoznati svećenički poziv u životu?
Osobno smatram kako se svećenički poziv ne prepoznaje tamo gdje su veliki znakovi i velika čudesa, nego upravo suprotno, svećenički poziv prepoznaje se u onim malim, svakodnevnim događajima i trenucima, u malim i svakodnevnim djelima milosrđa, u onim sitnicama gdje sam spreman ispred sebe samoga staviti dobro drugoga, gdje sam spreman pomoći. U onom običnom činu gdje sam spreman uzeti krunicu u ruke, u onom malom znaku križa koji sam svjesno učinio. U onom osjećaju koji stavlja pred mene osjećaj za drugoga i spremnost služenju. U tome svemu kroz molitvu, Bog nam daje odgovor, ali ne onako spektakularno kako bismo mi željeli, nego kroz osobe i prilike koje susrećemo u životu.

Vaša poruka za mlade koji se dvoume oko odluke za svećeništvo/posvećeni život?

Ne boj se. Razlučuj. Javi se svome župniku ili pronađi duhovnika. Uzmi si vremena pa vidi po kojim to svakodnevnim okolnostima Bog tebe zove. Možda u konačnici i nije svećenički ili redovnički poziv, nego poziv na brak. Ali, barem ćeš onda sa sigurnošću znati da si izabrao dobar put. Tu ne postoji 100% sigurnost, ali postoji sigurnost koja se otkriva kroz kontinuitet prijateljevanja s Bogom, kroz molitvu i činjenje dobrih djela.

Vlč. Krunoslav Hikec slavit će svoju mladu misu u nedjelju 18. lipnja u 10 sati u Župi sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici, a propovijedat će preč. Domagoj Matošević, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i župnik Župe Uznesenja BDM u Mariji Bistrici. Slavlje mlade mise započet će roditeljskim blagoslovom u 9 sati kod obiteljske kuće. Mladoj misi prethodi trodnevna duhovna priprava:

  • u četvrtak 15. lipnja svetu misu u 18 sati predvodi i propovijeda preč. Damir Bačun, župnik Župe sv. Marka Križevčanina u Zagrebu;
  • u petak 16. lipnja, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, svetu misu u 18 sati predvodi i propovijeda vlč. Mario Dukić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije na studiju kanonskog prava u Rimu;
  • u subotu 17. lipnja svetu misu u 18 sati predvodi i propovijeda vlč. Dubravko Škrlin Hren, župnik Župe sv. Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko;
  • u nedjelju 18. lipnja svetu misu zahvalnicu u 18 sati u koncelebraciji s mladomisnicima predvodi i propovijeda vlč. Branimir Jagodić, sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i pastoralni pomoćnik u Župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu. 

Preporučujemo vlč. Krunoslava i sve naše mladomisnike u vaše molitve!

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije