NEDJELJA PEDESETNICA – DUHOVI

Evanđelje: Iv 15,26–27; 16,12–15
Kao što se Uskrs, Kristova Pasha, ne može shvatiti bez razumijevanja židovske Pashe, tako se ni kršćanski blagdan Duhova, odnosno kršćanska Pedesetnica, ne može razumjeti bez shvaćanja židovske Pedesetnice. Židovski blagdan Pedesetnice ili Blagdan sedmica (usp. Lev 23,15–21; Pnz 16,9–12) slavio se pedeset dana nakon Pashe. Židovski vjerski blagdani često imaju dvostruku dimenziju: povezani su s godišnjim dobom i poljoprivrednim životom, no svaki blagdan ima i svoju povijesno-spasenjsku dimenziju, što znači da se njegovim slavljenjem u sjećanje doziva određeni događaj iz prošlosti kojim je Bog čudesno spasio izraelski narod.

Tako se na blagdan Pedesetnice slavilo Boga zbog prvih proljetnih plodova zemlje, ali i prizivalo u sjećanje trenutak kada je Bog, nakon što je izveo narod iz Egipta, na brdu Sinaju dao Mojsiju Deset zapovijedi. Upravo nam to pomaže razumjeti zašto Duh Sveti sada silazi na apostole u obliku plamena, dok smo ga prilikom Isusova krštenja vidjeli u obliku golubice (usp. Lk 3,22). U Knjizi Izlaska čitamo da su Božjem dolasku na Sinaj prethodili grmljavina i buka truba te da je na kraju „Gospodin u obliku ognja sišao na nj“ (Izl 19,18). Na isti se način Bog ukazuje i apostolima: prvo čuju šum s neba, koji se uspoređuje sa snažnim nevremenom, tj. grmljavinom, a potom Bog silazi u obliku ognja.
Na Sinaju su Izraelci dobili zakon napisan na kamenu, no Bog je po prorocima najavio da će s narodom sklopiti Novi savez, čiji zakon neće biti napisan na pločama, već će biti uliven u njihove duše i upisan u njihova srca (usp. Jr 31,33; 2 Kor 3,3).
Cijelu propovijed pročitajte na www.sagud.xyz