Nova odgojna godina u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu

U srijedu 29. rujna 2021. bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa svojim su povratkom u Bogosloviju započeli novu formacijsku godinu 2021/2022. Bogoslovi iz deset (nad)biskupija (Zagrebačka nadbiskupija, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Zadarska nadbiskupija, Varaždinska biskupija, Požeška biskupija, Sisačka biskupija, Bjelovarsko-križevačka biskupija, Krčka biskupija, Gospićko-senjska biskupija i Mostarsko-duvanjska biskupija) svoju formaciju nastavit će u NBS-u duhovnom obnovom koja će se održati u petak, a onda i hodočašćem župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci u nedjelju, dan prije početka nove akademske godine koja započinje 4. listopada 2021.Prethodno tomu, u ponedjeljak 13. rujna 2021. u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu pristigla su 15-orica novih kandidata za bogoslove prve godine svećeničke formacije. Od njih petnaest, devetorica su kandidati za Zagrebačku nadbiskupiju, dvojica za Požešku biskupiju te po jedan za Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Varaždinsku, Sisačku i Gospićko-senjsku biskupiju. Nakon okrjepe po dolasku i smještaja u sobe, pristigle kandidate za bogoslove pozdravio je rektor NBS-a preč. Željko Faltak, uime nazočnih duhovnika i odgojitelja.

Uvodni program za nove kandidate za bogoslove prve godine trajao je od utorka 14. do petka 24. rujna 2021. U tom razdoblju kandidati su zajedno s odgojiteljima i duhovnicima prolazili kroz osnovna načela i principe života u zajednici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, koja se temelje na dokumentu Kongregacije za kler “Dar svećeničkog zvanja”. Tako su budući bogoslovi temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi prolazili kroz upoznavanje s naravi i svrhom sjemeništa, dnevnim redom, prostorijama i kulturom života u NBS-u, pojedinim aspektima ljudske i duhovne dimenzije, liturgijskog života i intelektualne dimenzije formacije za svećeništvo.Također, 21. rujna 2021., u sklopu predavanja o intelektualnoj dimenziji, kandidate je s osnovnim ciljevima, zahtjevima i organizacijom filozofsko-teološkog studija upoznao prof. dr. sc. Josip Šimunović, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom uvodnog programa novi kandidati za bogoslove imali su priliku i dva puta hodočastiti. U nedjelju 19. rujna 2021. sudjelovali su na 290. zavjetnom hodočašću grada Zagreba u Hrvatsko nacionalno svetištu Majke Božje Bistričke, gdje je središnje euharistijsko slavlje predvodio zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, koji je na početku svete mise ujedno i pozdravio nove kandidate za bogoslove prve godine.Isto tako, u četvrtak 23. rujna 2021. kandidati su zajedno s poglavarima hodočastili u zagrebačko svetište Majke Božje Remetske, gdje je ih je srdačno i gostoljubivo dočekao o. Antonio-Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta, koji ih je nakon svete mise upoznao s poviješću i značajem remetskoga svetišta. Po povratu u NBS, hodočasnici su se zaustavili u novim prostorijama Radio Marije, gdje ih je dočekao i velikodušno ugostio p. Stjepan Fridl, glavni urednik Radio Marije.Svoj uvodni program kandidati za bogoslove prve godine završili su iznošenjem osobnih svjedočanstava o vlastitom duhovnom pozivu, kao i osvrtom na provedeno vrijeme u zajednici Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. Rektor Faltak je na završnom zajedničkom susretu izvijestio nazočne kako su do kraja uvodnog programa svi novi kandidati upisali filozofsko-teološke studije na KBF-u Sveučilišta u Zagrebu i FTI-u Družbe Isusove na Jordanovcu, te su ujedno i primljeni u NBS i time službeno postali bogoslovi prve godine.

Nadolazeći važni događaji za zajednicu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa svakako su đakonska ređenja koja će se održati 2. listopada za Varaždinsku biskupiju, 9. listopada za Zagrebačku nadbiskupiju i 23. listopada za Sisačku biskupiju.
Tekst i fotografije: vlč. Mario Dukić