Održana druga sjednica Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije

U ponedjeljak, 12. rujna 2016. godine, u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održana je druga sjednica Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije. Na sjednici je, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, sudjelovalo četrdeset i sedam članova Vijeća.

Nakon molitve Trećeg časa i Nadbiskupove pozdravne riječi, na početku sjednice prihvaćen je zapisnik s prošle, konstituirajuće sjednice novog saziva Prezbiterskog vijeća. Uslijedio je središnji dio sjednice na kojem je predstavljen nacrt Pravilnika Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Dr. Josip Šalković predstavio je nacrt Pravilnika, koji je podijeljen na šest naslova: Opće odredbe, Članovi Sinode, Biranje članova Sinode, Sinodska tijela, Odvijanje Sinode, Završne odredbe.

Na početku izlaganja istaknuo je da na Pravilnik Sinode treba gledati kao na samo jedan od elemenata koji članovima Skupštine Sinode želi pomoći da na sinodskim zasjedanjima prodube, rasprave i glasovanjem izraze svoje mišljenje o Radnom dokumentu te o prijedlozima samih članova, uz sudjelovanje čitave nadbiskupijske zajednice. Prema nacrtu Pravilnika, među članovima Sinode koji će činiti skupštinu, razlikuju se članovi  po pravu, oni koji će biti izabrani i oni koji će biti pozvani. Osobit naglasak u izlaganju stavljen je na drugu skupinu, koju čine izabrani članovi. Riječ je o članovima koje će određeno tzv. biračko tijelo iz župe ili crkvene ustanove ili zajednicâ vjernika izabrati kako bi bili njihovi predstavnici na sinodskim zasjedanjima.

Određeni broj izabranih članova tako će predstavljati raznolikost članova Božjeg naroda u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a obuhvaćat će predstavnike poglavara i poglavarica ustanova posvećenoga života, družbi apostolskoga života i svjetovnih ustanova, prezbitera iz dekanata, trajnih đakona, vjernika laika iz svakog dekanata, vjeroučitelja, bogoslova, nastavnika i studenata visokih katoličkih učilišta koji djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, predstavnike mladih te vjerničkih društava, udruga i crkvenih pokreta. Izbor članova Sinode treba se održati do 31. listopada 2016. godine.

U izlaganju su predstavljena i tijela koja će činiti Sinodu: Sinodska skupština, Predsjedništvo, Tajništvo Sinode, Sinodska povjerenstva za tematska područja, Sud časti i Komisija za provedbu glasovanja.

Pobliže je predstavljen i pravni okvir samog odvijanja Sinode, kao npr. otvaranje i zaključenje Sinode, način odvijanja sinodskog zasjedanja te način odvijanja rasprave i glasovanja. U predstavljanju je istaknuto da će, osim članova Sinode, izvanjski doprinos raspravi moći dati svi vjernici Zagrebačke nadbiskupije.

Na temelju Radnog dokumenta, rasprava na Sinodi bit će vezana uz četiri tematska područja: Crkva zagrebačka – u zajedništvu svoga poziva, u djelu evangelizacije, slavljenju Kristova otajstva, u hrvatskom društvu, a koja su podijeljena u 21 tematsku jedinicu.

Nakon predstavljanja uslijedila je plodonosna rasprava te iznošenje prijedloga za daljnjim poboljšanjima. Članovi Prezbiterskog vijeća jednoglasno su očitovali pozitivno mišljenje o nacrtu Pravilnika.

Predviđeni datum donošenja Pravilnika od strane Nadbiskupa i stupanja na snagu je 3. listopada 2016. godine, na 18. obljetnicu proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Nadbiskup je naglasio važnost Pravilnika za uspješno odvijanje Sinode te je potaknuo članove Prezbiterskog vijeća da u zajedništvu s vjernicima u župama mole za plodove Sinode.

U drugom dijelu sjednice mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, predstavio je program hodočašća svećenika Zagrebačke metropolije u Mariju Bistricu u jubilejskoj Godini milosrđa, koje će se održati 3. listopada 2016. godine na obljetnicu beatifikacije blaženog Alojzija Stepinca.

Hodočašće se organizira u čast blaženome Kardinalu, a očekuje se oko pet stotina svećenika iz biskupija Zagrebačke metropolije. Kardinal Bozanić naglasio je kako će ovo svećeničko hodočašće biti duhovni i pastoralni poticaj svećenicima hodočasnicima u Godini milosrđa. Biskup Gorski najavio je da će na hodočašću sudjelovati i bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Na završetku sjednice Prezbiterskog vijeća, kardinal Bozanić pozvao je članove vijeća na zauzetost u ovim posljednjim mjesecima prije svečanog otvaranja Sinode na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca, kao i na žarku molitvu za uspjeh sinodskih zasjedanja.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije