Sinoda – novi zamah Duha u zagrebačkoj Crkvi

Sve vas od srca pozdravljam dragi hodočasnici, dragi pješaci, dragi mladi. Uđimo u ovu euharistiju sa svim nakanama koje smo donijeli Majci Božjoj Bistričkoj i molimo milosrđe nebeskoga Oca – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u nedjelju, 11. rujna 2016. godine svečano euharistijsko slavlje u hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke prigodom 285. zavjetnog hodočašća vjernikâ grada Zagreba i hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu.

U svojoj je homiliji pred više desetaka tisuća ljudi Kardinal kazao kako ovo, 285. hodočašće slavimo u Svetoj godini milosrđa koja nas potiče da se pomirimo s Bogom i s bližnjima. Upravo zato, za nas ovdje okupljene, nema ljepšega mjesta i susreta od susreta s našom Majkom Marijom, u zagrljaju ovoga svetišta Majke Božje Bistričke, u kojemu se spajaju ne samo pogledi nas živih na zemlji, nego i naših pokojnih, naših vječno živih u nebu – istaknuo je Kardinal.

FOTOGALERIJA

KARDINALOVA HOMILIJA

KARDINALOVA HOMILIJA – AUDIO

 

Osvrćući se na prvo čitanje u današnjem euharistijskom slavlju (Izl 32,7-11), koje govori o izabranom narodu, narodu tvrde šije, te o Mojsijevom zapomaganju pred Gospodinom da ne istrijebi narod koji je izveo i zemlje egipatske, Kardinal je naglasio da ako sami nemamo snage iznijeti iskrenu molitvu i kajanje; ili nas priječi neki strah i nelagoda, pristupimo Majci Božjoj Bistričkoj. Ona nam posreduje milost i milosrđe; ona je Majka koja najbolje vidi našu bijedu i ne osuđuje nas, nego nas tješi i zagovara. Ona u svoj zagrljaj prima našu slabost i grješnost, zauzima se za nas, jer nas želi privesti Bogu – kazao je.

Govoreći o prispodobama današnjeg Evanđelja, Kardinal je posebnu pozornost stavio na prispodobu o milosrdnom Ocu, u kojoj Isus pripovijeda o sinu koji je poželio otići od očeve kuće i udaljiti se od svoga oca i brata, od svoje obitelji i doma. O tim se Isusovim prispodobama govori ponekad kao o prispodobama o izgubljenoj ovci, o izgubljenome novčiću, o izgubljenome sinu – primijetio je Kardinal, dodajući kako se u tim naslovima vidi ljudska težnja koja, nažalost, prevladava u našoj suvremenosti – da vidimo ono što nije dobro, ono što nedostaje, što je loše, a ne ono što je nova prilika, što nam se daje i što je dobro.

Uvijek možemo ili zahvaliti Bogu ili jadikovati. Ako se samo žalimo, optužujemo i ako smo trajno nezadovoljni, premda se čini da smo u pravu, da smo blizu istini, zapravo se počinjemo udaljavati od istine, u tom se stanju udaljujemo od Boga, od sebe i od drugih – istaknuo je.

U nastavku svoje homilije progovorio je o predstojećim sinodskim zasjedanjima Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Sinodu želimo živjeti, kazao je Kardinal, kao novi zamah Duha, kao obnavljanje i jačanje crkvenosti i blizine svih nas vjernika u Zagrebačkoj Crkvi.

Naglasio je da se Sinodu može živjeti na različite načine, ali je ne želimo živjeti samo u statistikama, brojkama, u administrativnim aktima, u propisima koji ne odražavaju životnost. Pozvao je svećenike, redovnike i redovnice, župne suradnike i suradnice, vjeroučiteljice i vjeroučitelje, mlade i sve vjernike Zagrebačke nadbiskupije da u svojim župama žive u molitvi, raspravama, u osluškivanju tijeka Sinode. To je darovana prilika koja se ne može svesti samo na priopćenja o zasjedanjima, niti na određeni broj dana vezanih uz jednu temu. Neka ova godina bude duhovna obnova našeg crkvenog zajedništva. Ono je moguće samo u ljubavi koja ima uporište u Bogu – napomenuo je Kardinal.

Na kraju svoje homilije, podsjetio je da smo danas svi pozvani svojim glasom dati doprinos na izborima za Hrvatski sabor. I to ne činimo samo zato da bismo ispunili dužnost, nego zato što volimo Domovinu, što nam je do nje stalo – rekao je Kardinal, te pozvao vjernike da mole za svoju domovinu Hrvatsku, za njezinu sadašnjost i budućnost.

Zaključujući homiliju, podsjetio je na proročke riječi svetog Ivana Pavla II. o blaženom Alojziju Stepincu kao kompasu prema kojemu se orijentiramo. Blaženi je Alojzije ključ za razumijevanje naše i crkvene i nacionalne povijesti. Njega se boje oni koji žele manipulirati povijesnim činjenicama i iskrivljavati ih. Stoga nam je potrebno bolje upoznavanje i razumijevanje života i djela našega Blaženika – zaključio je kardinal Bozanić.

Prije završnog blagoslova Kardinal je poručio kako se današnjem zajedništvu u Mariji Bistricu raduju Bog, Blažena Djevica Marija i blaženi Alojzije Stepinac. To zajedništvo koje gradi Isus Krist neka bude zalog ovog našeg hodočašća – kazao je Kardinal.

U koncelebraciji euharistijskog slavlja bili su pomoćni zagrebački biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, te 50-ak svećenika Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao združeni zbor pjevača iz Sesveta.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Bernard Čović/GK