Održana treća sjednica Radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode

Pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u utorak i srijedu, 4. i 5. prosinca 2018., u prostorijama Tajništva Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, održana je treća sjednica Radne skupine za izradu Završnoga dokumenta Sinode.

Na sjednici su sudjelovali članovi Radne skupine: mons. dr. Ivan Šaško, delegirani predsjednik, mons. dr. Stjepan Kožul, mons. dr. Stjepan Baloban, dr. Blaženka s. Valentina Mandarić, dr. Ante Crnčević, OFM, preč. mr. Marko Kovač i preč. dr. Denis Barić, a mons. Mijo Gorski se unaprijed ispričao zbog zdravstvenih razloga.        


Nakon pozdravnih riječi kardinala Josipa Bozanića i molitve za Sinodu, pročitan je zapisnik s druge sjednice Radne skupine koji je jednoglasno prihvaćen. Prvoga dana susreta, dr. Blaženka s. Valentina Mandarić i dr. Ante Crnčević predstavili su prijedlog nacrta Završnoga dokumenta Sinode, s obzirom na tematsko područje Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije i Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva, a drugoga dana mons. dr. Stjepan Kožul i mons. dr. Stjepan Baloban predstavili su prijedlog nacrta Završnoga dokumenta s obzirom na tematsko područje Crkva zagrebačka u zajedništvu svoga poziva i poslanja te Crkva zagrebačka u hrvatskome društvu. 

Naime, navedena tematska područja sačinjavala su temeljnu strukturu Radnoga dokumenta Sinode, prema njima su bila organizirana sinodska zasjedanja te će, u tome smislu, predstavljati temeljnu strukturu Završnoga dokumenta Sinode.

Pritom su istaknuli da su im nit vodilja u izradi Nacrta bili crkveni dokumenti, Radni dokument Sinode, a napose izglasani sinodski prijedlozi članova Sinode. Članovi Radne skupine tijekom diskusije temeljito su se osvrnuli na nacrt Završnoga dokumenta, analizirali su načinjene uvode u svako pojedino tematsko područje, kao i izrađene zaključke.

Nakon usuglašavanja oko potrebnih izmjena i nadopuna, dogovoreno je da će se iduća sjednica Radne skupine održati 4. i 5. veljače 2019.
 

Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije