Oproštaj od privremenog upravitelja župe vlč. Tomislava Šaguda

U nedjelju 22. kolovoza 2021. privremeni upravitelj župe sv. Jelene Križarice u Zaboku, vlč. Tomislav Šagud, oprostio se od župljana, predvodeći svetu misu u 10 sati u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice. Dekretom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, vlč. Tomislav razriješen je službe privremenog upravitelja župe Zabok te je imenovan župnikom u župi Presvetog Trojstva u zagrebačkom naselju Prečko.

Vlč. Tomislav u svojoj homiliji pojašnjava kako danas završavamo sa šestim poglavljem Ivanova evanđelja i s raspravom o kruhu života. Već nekoliko nedjelja slušamo Isusov govor o tome kako onaj tko želi imati puninu života i dospjeti u raj, mora vjerovati u njegovo božanstvo, jesti njegovo tijelo i piti njegovu krv. – cijelu homiliju možete pročitati na: sagud.xyz/propovijedi/2021/08/mnogi-odlaze-ali-kome/

Na kraju svete mise, vjeroučiteljica Ksenija Miškulin, u svoje osobno ime i u ime svih župljana, zahvalila je vlč. Tomislavu na svemu učinjenom za župu, naglasivši pritom: Vaša spremnost i hrabrost u suočavanju s brojnim izazovima ove godine, koronom i novim potresom, sve nas je osvojila. Velika Vam hvala što ste našim prvopričesnicima približili Krista pod prilikama kruha te što su mogli proslaviti svoju prvu pričest. Hvala što ste pripremali naše krizmanike te im pružili primjer duboke vjere i kršćanske nade. Puno ste vremena proveli u ispovjedaonici podjeljujući sakrament oproštenja i pomirenja. Mnoge ste naše bližnje ispratili s ovoga svijeta u Božje ruke. Bila je ovo teška godina za sve nas. Ali nismo bili sami. Zajedno smo kao župna zajednica svladavali sve kušnje ovoga vremena.  Vjeroučiteljica Ksenija mu je zaželjela  puno uspjeha i Božjeg blagoslova u daljnjem pastoralnom djelovanju te mu je predala prigodne poklone.

U svojoj zahvali, vlč. Tomislav je naglasio kako je Bogu i sv. Jeleni Križarici zahvalan na svim događajima koji su ga zatekli u župi, na svim odgovornostima, ali i na svim susretima. No osobitu zahvalnost izrekao je dosadašnjem župniku vlč. Marijanu Culjaku ovim riječima: Iako smo mi svećenici neprestano izloženi svjetlima pozornice, većina toga što radimo, proživljavamo, sve borbe i dileme kroz koje prolazimo, nalaze se daleko od ljudskih očiju. Za te stvari ne postoje predmeti na fakultetu niti pisani udžbenici, samo primjeri starijih svećenika koji, usprkos svim nedaćama i olujama, ostaju postojani u svojemu zvanju. Imati nekoga takvoga u svojoj blizini jest dragocjeno i nenadomjestivo iskustvo. Ako bi bila jedna riječ kojom bih trebao opisati vlč. Marijana, to bi bila riječ „širina”, i to u anatomskom smislu: široki osmjeh, široke ruke i široko srce – istaknuo je vlč. Šagud te nastavio: Iduće nedjelje ovdje će biti novi župnik, dočekajte ga u molitvi, otvorenih ruku i srca, kao od Boga poslanog pastira, jer on to i jest. A mi ostajemo povezani u liturgiji i molitvi, a vjerujem da će biti prilike i za onaj običan zemaljski susret.

Za novog župnika Župe imenovan je vlč Branko Risek. Službena primopredaja župe bit će se u srijedu 25. kolovoza, a u svoju novu službu vlč. Branko će biti uveden u nedjelju, 29. kolovoza, na misi u 10 sati. Vlč. Marijan Culjak, dosadašnji župnik, ostaje na župi te će, u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem, služiti kao supsidijar.

Tekst i foto: Darko Fiket, župni medijski suradnik