Osamnaesta nedjelja kroz godinu (B)

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Kada mnoštvo vidje da ondje nema Isusa ni njegovih učenika, uđu u lađice i odu u Kafarnaum tražeći Isusa. Kad ga nađoše s onu stranu mora, rekoše mu: »Učitelju, kad si ovamo došao?« Isus im odgovori: »Zaista, zaista, kažem vam: tražite me, ali ne stoga što vidjeste znamenja, nego stoga što ste jeli od onih kruhova i nasitili se. Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac – Bog – opečati.« Rekoše mu dakle: »Što nam je činiti da bismo radili djela Božja?« Odgovori im Isus: »Djelo je Božje da vjerujete u onoga kojega je on poslao.« Rekoše mu onda: »Kakvo ti znamenje činiš da vidimo pa da ti vjerujemo? Koje je tvoje djelo? Očevi naši blagovaše mânu u pustinji, kao što je pisano: Nahrani ih kruhom nebeskim.« Reče im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: nije vam Mojsije dao kruh s neba, nego Otac moj daje vam kruh s neba, kruh istinski; jer kruh je Božji Onaj koji silazi s neba i daje život svijetu.« Rekoše mu nato: »Gospodine, daj nam uvijek toga kruha.« Reče im Isus: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni, neće ogladnjeti; tko vjeruje u mene, neće ožednjeti nikada. Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: POTRAGA ZA ČUDOTVORCEM

Poznata je situacija iz Staroga Zavjeta kako je narod na putu u Obećanu Zemlju ogladnio i tražio kruha od Mojsija. Jahve na Mojsijevu molitvu svako jutro spušta na zemlju čudesnu manu da se narod nasiti. No da bi već tada spoznali kako nije to samo obično jelo nego posebni Božji dar; oni koji bi nagomilali puno drugog su dana morali baciti jer se mana pokvarila. Isto i onima koji su zbog slabosti i bolesti nakupili malo, opet bi dostajalo za cijeli dan. Time ih Bog poučava da svaki ima jednako pravo na njegovo milosrđe i ljubav ali i da svaki mora misliti na drugoga.

Tako i Isus u pustinji čudesno hrani veliko mnoštvo s umnoženim kruhom nakon čega masovno kreću za njim želeći ga zakraljiti. Isus čudo umnažanja kruha ne pripisuje sebi nego Ocu nebeskome naglašavajući kako je za utaživanje istinske gladi potrebno prihvatiti i Božje riječi. A prava i jedina Božja Riječ je sam Isus Krist. Njega proglasiti kraljem značilo bi sputati njegovo djelovanje među svim ljudima jer bi oni koji su ga zakraljili polagali na njega ekskluzivno pravo. Isus prisutnost velikoga mnoštva ponovo koristi za poučavanje. Tumači im Božju logiku po kojoj nisu samo neki predodređeni za „Kruh Života“ nego je to ponuda svima.

Kako što je kruh sastavljen od brašna, vode i kvasca tako i Isus nudi tri komponente za život i spas svijeta: vjera, ufanje i ljubav. Bez te tri temeljne kreposti ne možemo razumjeti Isusovu nauku, ne možemo sudjelovati u Euharistiji i hraniti se kruhom živim i ne možemo ići za Isusom putem spasenja. Današnji svijet gladan je i žedan Kruha živoga, gladan je Isusa.

U svojoj izgubljenosti moderan čovjek toliko se posvetio trčanju za kruhom da je njegova duša zaostala za njim. Zato je sve više bezdušnih, nesretnih i izgubljenih ljudi. Zato je i sve više tjelesne gladi na svijetu premda se proizvodi toliko hrane da se veliki dio baca dok drugi umiru u najvećoj bijedi. Spoznati ono što je Bog pokazao Izraelu u pustinji: ne možeš toliko zgrnuti, stvoriti tolike zalihe da ti bude dosta za cijeli život. Možeš samo druge osiromašiti, drugima zadati bol i patnju a sebe nećeš usrećiti.

Zato je jedini put povjerovati Isusu da je On kruh koji je sišao s neba za život svijeta i tko bude hranio dušu i tijelo tim kruhom imat će život vječni. Bog ne daje lažna obećanja i nije mu namjera zavesti ljude i iskoristiti ih nego mu je želja da svi budu sretni. Pomažimo mu u tome.