Papa Franjo imenovao mons. Fabijana Svalinu biskupom koadjutorom Srijemske biskupije

Sveti Otac Franjo imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, priopćila je Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u četvrtak 7. listopada 2021.Prije nego što je objavljeno imenovanje u središtu Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, molitvu Anđeo Gospodnji predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Vijest je objavio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, koji je potom predstavio mons. Fabijana Svalinu, novoimenovanog biskupa koadjutora Srijemske biskupije.

U svom govoru mons. Svalina rekao je kako je ovo imenovanje za njega bilo veliko iznenađenje. “Ovih dana, u dubini srca osjetio sam kako moje mladomisničko geslo (iz Psalma 37,5): “Prepusti Gospodinu putove svoje (i on će sve voditi)” dobiva jedan novi, dublji smisao. Pouzdati se u Gospodina, činiti dobro – za Crkvu, sav narod Božji i sve ljude – ponizno se preispitivati jesu li moji planovi i djela usklađeni s Božjom voljom, te u konačnici prepustiti sve Bogu znači priznati da Ga trebam, da sve ovisi o Njemu. Preda mnom su sada novi izazovi. Povjerenu mi službu koju ću u zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem, biskupom srijemskim, služiti na dobro Katoličke Crkve i povjerene nam vjerničke zajednice u Srijemu vršit ću ponizna srca i u bratskom zajedništvu s drugim biskupima moje drage Đakovačko-osječke metropolije, kao i s biskupima Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.”

Okupljenima se potom obratio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, čestitajući na imenovanju mons. Svalini riječima: “Mi vjerujemo da je u tom povjerenju koje ti je iskazano Bog na djelu te da te On sam izabire i šalje. Crkva je njegova, a ti si pozvan biti Njegov ponizni i Njemu odani sluga srcem i raspoloženjem kakvo je imala BDM koju Crvka danas časti kao Kraljicu krunice, koja je bila i jest i naša majka i zaštitnica i u najvećim poteškoćama.”U ime predsjednika i biskupa Hrvatske biskupske konferencije čestitku je mons. Svalini uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. “Radujemo se što je upravo iz središta HBK određen biskup za Srijem, biskup koadjutor s posebnim ovlastima. Zahvaljujem preuzvišenom Nunciju koji nam je objavio dar Svetog Oca Franje, koji zapravo govori kako je Crkva živa i kako s ovim započinje jedan novi korak u specifičnom dijelu Katoličke crkve – u Srijemu. Posebno čestitam Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, što je iz njezinog krila uzet svećenik za koadjutora u Srijemu. To govori o trajnoj povezanosti koja se nije prekinula ni ponovnom uspostavom Srijemske biskupije. Čestitam Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i želim da se upravo tu grade mostovi na različitim područjima, počevši od crkvenih, pa do društvenih, ljudskih, ekumenskih i međunarodnih”, istaknuo je kardinal Bozanić.
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije/IKA