Pismo kardinala Bozanića uz inicijativu pape Franje „Dvadeset i četiri sata za Gospodina“

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je u srijedu, 17. veljače 2016. godine pismo svim župama, kapelama i redovničkim zajednicama uz predstojeću inicijativu pape Franje „Dvadeset i četiri sata za Gospodina“.

Kardinalovo pismo prenosimo u cijelosti:

Draga subraćo u svećeništvu,

            živimo milosno vrijeme korizme u Svetoj godini milosrđa. Među raznim poticajima i inicijativama papa Franjo je  u  buli  najave Jubileja  odredio  da se inicijativa »Dvadeset i četiri sata za Gospodina« u svim biskupijama održi u petak i subotu prije četvrte korizmene nedjelje, to jest  4. i 5. ožujka 2016.  godine.
            U obrazloženju te inicijative Papa piše: »Mnogo je onih, a među njima ima i mladih, koji se vraćaju sakramentu pomirenja; s pomoću toga iskustva oni ponovno nalaze  put  povratka Gospodinu,  živeći  trenutak  snažne  molitve  i  ponovno otkrivajući smisao  vlastitoga  života. Stavimo odlučno  sakrament  pomirenja  ponovno u središte, jer omogućuje ljudima izravan doticaj s veličinom Božjega milosrđa. To će za svakoga pokornika biti izvor pravoga duševnog mira« ( Lice milosrđa,  17).
            U Zagrebačkoj nadbiskupiji upravo smo posljednjih godina, a osobito ove, stavili naglasak na pastoral sakramenta pomirenja, posebno vodeći računa da se vjernicima – kada za to osjećaju potrebu – pruži mogućnost ispovijedanja grijeha i pomirenja s Bogom; da im se protumači veličina toga dara, a i da sami svećenici otkrivaju važnost svoje ispovjedničke službe.
            Stoga potičem sve župnike i upravitelje  župa da u svojim župama organiziraju klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u petak navečer i u subotu, 4. i 5. ožujka 2016. godine; da pozovu vjernike na sudjelovanje u tome iznimnom događaju u sveopćoj Crkvi. Neka  se tih dana klanjanje  organizira  i  u  svim  redovničkim zajednicama.
            Ako se u petak navečer slavi misa, klanjanje će biti nakon euharistijskoga slavlja. Jednako je tako važno napomenuti da svećenik, odnosno svećenici, nakon izlaganja Presvetoga, budu na raspolaganju za ispovijedanje.
            Neka se u klanjanje uključe razne župne stvarnosti, a posebno molitvene skupine i mladi, koji će se brinuti za organizacijsko i sadržajno oblikovanje klanjanja. Ondje gdje je moguće, neka klanjanje i molitva budu tijekom cijele noći i tijekom dana, sve do euharistijskoga slavlja u subotu navečer, kojim se zaključuje ta molitvena inicijativa.
            Napominjem da će u našoj prvostolnici, molitva započeti u petak, 4. ožujka u 17 sati, kada je predviđena molitva Križnoga puta i redoviti korizmeni susret s hrvatskim braniteljima. U 18 sati bit će sveta Misa, a nakon nje klanjanje pred Presvetim do pola noći. U tome će vremenu na raspolaganju biti ispovjednici kako bi vjernici mogli pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Budući da se u našoj katedrali svakodnevno ispovijeda, a u korizmi i intenzivnije, ispovijedanje će se u subotu nastaviti prema redovitom rasporedu. U katedrali će Inicijativa završiti u subotu euharistijom koja započinje u 18 sati.
            Na sve Vas zazivam obilje Božjega milosrđa u pastoralnome služenju!
            Pozdravlja Vas i blagoslivlja,

Vaš nadbiskup:
Josip kard. Bozanić, v. r.