Po tradiciji prvu Misu Zornicu u župi predslavio je biskup Pozaić

30.11. Molitveno bdijenje uoči Prve nedjelje došašća

U predvečerje Prve nedjelje došašća, u subotu 30. studenoga župljani Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku, prvopričesnici i krizmanici kao i njihovi roditelji, okupili su se u crkvi kako bi zapalili prvu svijeću na adventskom vijencu. Uz pjevanje adventskih pjesama, čitanje Božje riječi i molitve vjernika, upaljena je svijeća, a obred paljenja svijeće vodio je župnik Marijan Culjak.

Paleći prvu adventsku svijeću molili smo za naše obitelji i domovinu kao i cijeli svijet.  Svijeću je zapalio naš sjemeništarac Martin Fiket. 

Župnik je u kratkom nagovoru istaknuo važnost i smisao došašća kao i samih Zornica završivši molitvom: “Neka se po Božjem zagovoru dogodi i naše duhovno rođenje i preporođenje kojega trebamo i za kojim čeznemo”. Molitveni susret je zaključen adventskim pjesmama 

MISA ZORNICA

Zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić predvodio je na početku došašća prvu misu zornicu u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice uz domaćeg župnika Marijana Culjaka.Biskupu Pozaiću pridružila su se trojica bogoslova koja su se na kraju misnog slavlja ponaosob predstavili a župnik je župljane pozvao da mole za njih ali i za nova duhovna zvanja.

 I ovo Došašće nam objavljuje da se Isus nije umorio od nas: – od mene, od tebe. Bogu je stalo do nas. Bog se brine za nas.  Isus je Onaj koji ima doći: – k meni, k nama, u moj dom, u moje srce, u moju štalicu – u moju obitelj, u moju Hrvatsku.  Dolazi među nas i prekrasno će se umiješati u našu povijest, osobnu i nacionalnu, kao kvasac u tijesto – iz kojeg će nastati novi kruh za novi život, sveti život – ističe na početku homilije biskup Pozaić.

Mi smo narod Došašća – narod budućnosti: narod koji je budan, koji bdije i željno očekuje nebeske darove i za Božić i za konac svijeta, i za kraj moga života. Vjernike poziva da svakoga dana učine malo djelo ljubavi i tako će svi dani Došašća biti značajni dani. Isus kuca na vrata vaših domova i srca, svaki dan, svaku noć, svako jutro – kao sada. Oni budni čuju taj glas.  Probudimo svoju vjeru, nadu, čežnju za njegovim kraljevstvom  pravednosti, mira i radosti. – zaključuje homiliju biskup Pozaić.

Na kraju misnoga slavlja župnik Marijan zahvaljuje biskupu Pozaiću na riječima ohrab

renja kao i svim župljanima koji su se okupili na proslavi prve mise zornice.

Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda