Poruka ohrabrenja župnika vlč. Marijana Culjaka vjernicima župe povodom novonastale epidemiološke situacije i obavijesti vezani uz godišnji pohod obiteljima

Dragi vjernici, župljani župe Svete Jelene Križarice u Zaboku!

Posebno vrijeme Došašća ili iščekivanja rođenja Gospodinova i nas sve je ove godine stavilo u posebni položaj. Kao što su starozavjetni pravednici vapili „O da razdereš nebesa i siđeš“ i mi svi tako posebno pritisnuti opasnostima Korona virusa uzdišemo i molimo: „Dođi Gospodine Isuse!“

Priprave za Božić, našu najljepšu svetkovinu, ove su godine stavljene na veliku kušnju. Puno toga na što smo desetljećima navikli sada je onemogućeno. Prije svega mise zornice koje su uvijek bile najposjećenije stavljene su u brojčana ograničenja, velike ispovijedi također, pohod svećenika i blagoslov obitelji isto je tako ograničen raznim okvirima. Sve nas to upućuje na jedno dublje proživljavanje otajstva rođenja Sina Božjega i okretanje svojoj nutrini vjere i obiteljskog zajedništva.

Možda je to i Božja kušnja da Božić ne svedemo samo na vanjske dekoracije, potrošačku groznicu i blještavilo koje ubrzo potamni. Prvi se Božić dogodio u tišini betlehemske pećine, uz potpuni izostanak bilo kakvih vanjskih manifestacija. Doživjeli su ga skromni i Bogu odani Josip i Marija uz nekoliko siromašnih pastira. Zato je on i postao trajno odjek za sva vremena i vjekove. Jer ono što se događa u srcu vjernika jest istinsko rođenje Boga za čovjeka i uzdizanje čovjeka do nebeskih visina.

I nama svećenicima veoma je teško u ovim uvjetima davati bilo kakve poruke ili odredbe. I mi podliježemo svim  prirodnim zakonitostima zaraze, bolesti i smrti. No to nas ne obeshrabruje jer čvrsto vjerujemo u Isusovo obećanje: „Domovina je naša na nebesima!“

Konkretne upute i prijedlozi:

Kroz vrijeme Došašća u našoj crkvi služit će se svaki dan misa zornica u 6.00 h a večernje sv. Mise četvrtkom, petkom i subotom. Pola sata prije zornica i jedan sat prije večernjih misa prilika za sv. ispovijed u sakristiji pod svim mjerama i propisima udaljenosti i zaštite. U koliko mjere izolacije popuste omogućiti  će se ispovijed i neposredno pred Božić uz pomoć susjednih svećenika.

Pohod obiteljima i blagoslov biti će također pod posebnim uvjetima. Svaka obitelj koja želi primiti svećenika dočekat će ga na otvorenim vratima, uz obavezne maske. Svećenik će blagosloviti obitelj, s njima zajedno moliti izbjegavajući bilo kakve tjelesne kontakte (rukovanje, grljenje).

Prigodom blagoslova obitelj može uručiti i svoj novčani doprinos za uzdržavanje i normalno funkcioniranje župe (popravci i održavanje crkvenih zgrada, režije: struja, voda, grijanje, hostije, misno vino, liturgijsko ruho, obiteljski doprinos za nadbiskupiju, nagrada zaposlenicima i drugo). Na vašem novčanom doprinosu najtoplije zahvaljujem.

Raspored blagoslova pokušat ćemo obaviti kako je navedeno u župnom listiću.  Napominjem da se blagoslov može obavljati i tijekom cijele godine. Ako u nekoj kući žive dvije ili više obitelji neka se svi okupe na jednom mjestu jer ne blagoslivljaju se građevine nego stanovnici, vjernici.

Budimo sve ovo vrijeme jače povezani u molitvi i dopuštenom zajedništvu vjere ljubavi i mira. Na sve Vas zazivam Božji blagoslov i zaštitu naše nebeske Majke Marije, zdravlja bolesnih i svete Jelene Križarice.

GODIŠNJI POHOD OBITELJI – dopuna

Zbog posebnih okolnosti u kojima se nalazi naša župa kao i cijela Domovina i Svijet ipak nećemo ukinuti pohod svećenika i blagoslov obitelji u vrijeme došašća. Preporuka je da prema objavljenom rasporedu netko od članova obitelji koja očekuje blagoslov dočeka svećenika na vratima. Tamo gdje nitko neće čekati smatrat će se da obitelj nije spremna (zbog korona virusa) ili iz nekih drugih razloga ne žele primiti blagoslov. Gdje god je moguće neka se obitelj okupi što bliže ulaza u kuću tako da svećenik ne mora prolaziti kroz druge prostorije. Prilikom susreta i zajedničke molitve obavezno je da i ukućani i svećenik nose zaštitne maske. Nema osobnih kontakata, dodira, rukovanja i slično.

Molimo Vas dragi vjernici da pomognete svojim aktivnim sudjelovanjem i poštivanjem svih mjera ovom susretu i blagoslovu Vaše obitelji. U slučaju pooštrenja mjera ili zabrane kretanja blagoslov i susret se odgađa za neko prikladnije vrijeme. Svima upućujem topli i iskreni poziv na pojačanu molitvu i prihvaćenje ovoga stanja u kojem smo se našli smatrajući to jednom kušnjom i pozivom na istinsko življenje po vjeri i Evanđelju. Pošto zbog objektivnih zdravstvenih teškoća (priprava za operaciju kičme) osobno neću moći doći u Vaše domove učinit će to u moje ime braća svećenici.

Za sve Vas iskreno molim i u svakoj sv. Misi stavljam Vas osobno i Vaše obitelji na žrtvenik euharistije. Neka Vas Bog Sve blagoslovi i čuva te u svom milosrđu vodi putem spasenja.

Vaš župnik Marijan Culjak.

RASPORED BLAGOSLOVA OBITELJI

RASPORED BLAGOSLOVA od 07.12. do 13.12.

PONEDJELJAK: 07.12.2020.

p. Franjo Tomašević – Repovec i Naselje Tomeki

p. Zvonko Vlah – Jakuševec

dekan Vladimir Drnetić – Tisanić Jarek

UTORAK 08.12.2020.

p. Franjo Tomašević – Pavlovec od Đalskog prema sredini

p. Zvonko Vlah – Matije Gupca od Naselja Tomeki prema Pavlovcu

Đakon Samson Štibohar –  Zabočki bregi gornji i odvojak Vladimira Nazora,  Ulica Tituša Brezovačkog, Zabočki bregi donji

SRIJEDA 09.12.2020.

p. Franjo Tomašević – Grdenci od vrha

p. Zvonko Vlah – Hum od raspela i Grdenci

ČETVRTAK 10.12.2020.

p. Franjo Tomašević – Lug od nadvožnjaka prema sredini

p. Zvonko Vlah – Lug od Gorupa do pruge i od Valca prema sredini

PETAK  11.12.2020.

p. Franjo Tomašević – Naselje Tršinski i Grabrovec od raspela desna strana

p. Zvonko Vlah – Grabrovec od raspela prema Štrucljevu lijeva strana

SUBOTA  12.12.2020.

p. Zvonko Vlah – Ivana i Cvijete Huis, Bregovita, M.J.Zagorke, Ljubljanska ulica, Vladimira Nazora i Ante Kovačića.

Đakon Ivan Mandić – Matije Gupca od Zabokiya do Vatikana i vojni neboder, Trg. D.Domjanića, Đački put.

NEDJELJA  13.12.2020.

Đakon Ivan Mandić –  Kumrovečka, Stjepana Radića i Tina Ujevića,  Vatikan i Matije Gupca do obrtničkog doma.