Presveto Trojstvo

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.« Riječ Gospodnja.

KOMENTAR: PRESVETO TROJSTVO

Naš život je pun tajni. Tajanstvena je mrtva priroda, tajanstvena je živa, tajanstven je svemir, tajanstveni su prostor i vrijeme a najveća tajna smo mi ljudi.

Tko dopušta tajnu, dopušta i postojanje nečega, što ga nadvisuje. Zato neki bježe od tajne Presvetoga Trojstva bojeći se prihvatiti Isusovu objavu, boje se da bi uz tu tajnu postali maleni.

Priznati tajnu, može značiti i mogućnost, da uz nešto, što je veliko i sam postaneš velik.

Tako je s našim kršćanskim priznavanjem tajne Boga Oca i Sina i Duha Svetoga. Nikada nećemo moći pretočiti taj neizmjerni ocean u našu plitku pješčanu jamicu. Tih nekoliko kantica kojima možemo zagrabiti ocean, daje nam naslutiti, što šumi u njegovim dubinama.

Šumi snaga koja stvara, šumi mudrost koja sve sređuje, šumi ljepota koja se rasprostire. Ako nam se ponekad čini, da je ta snaga neukroćena, ta mudrost nedorečena, a ta ljepota nesređena, to je vjerojatno zato, jer nam nedostaju odgovarajuća mjerila.

Slijedeći šum koji poznajemo, je šum života. Naš Trojedini Bog je živi Bog i Bog živih. Sve što raste na zemlji, presađeno je k nama iz Njegovog rasadnika. On odmjerava let pticama, stope zvijerima i put ribama. On udahnjuje dah života, po kojemu postajemo Njegova slika.

Već nas iznenađuje novi šum, šum ljubavi. Otac, Sin i Duh Sveti samo su jedno usrećujuće pretakanje ljubavi. Oni su vječna izmjenjujuća ljubav svega što jesu i što imaju. Tako se daruju Jedan Drugome i tako Jedan Drugoga prihvaćaju, da je Njihovo Ime: Jedan Bog.

Najljepše od svega je to, da je taj Trojedini u svoj krug ljubavi privezao nas ljude. Bog Sin postao je naš Brat. U Njegovim žilama šumi naša krv, a u našim Njegova. Po Njemu smo članovi Božje Obitelji, primljeni u krug vječne Božanske ljubavi.

To je tajna uz koju čovjekova malenkost postaje Božanski velika.