Proslava Tijelova u župi i procesija Gradom Zabokom

U četvrtak, 16. lipnja u župi Sv. Jelene Križarice svečano je proslavljen blagdan Tijelova središnjim misnim slavljem kojeg je predvodio župnik Branko Risek.


U uvodnoj riječi propovijedi poručio je: Danas slavimo blagdan kruha, kruha koji je postao spas ovome svijetu, Krista koji se pretvorio u kruh za nas. Znakovito je u Svetom pismu da u svim velikim događajima pojavljuje se kruh kao znak Božje dobrote prema čovjeku. Zato imati zahvale i zahvalnosti – dodaje župnik – za sve darove što imamo i primamo, za sve sposobnosti koje nam je Bog dao, znači odgovorno jesti kruh svagdašnji.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom ulicama našega grada Zaboka po prvi puta gdje su bile pripremljene tri sjenice. Procesija se sastojala od branitelja, vatrogasaca DVD-a Zabok i Pavlovec, Gradskog puhačkog orkestra, muškaraca, mladeži, djece, ministranata, žena, nositelja baldahina i vjernika koji su se okupili u velikom broju na današnje slavlje.

Oltarski Sakramenat nosio je u sjeni baldahina župnik Branko Risek. Sag od ružinih latica ispred baldahina posipali su po cesti djeca. Pri svakoj postavljenoj sjenici župnik je položio izloženi Presveti Oltarski Sakrament na njezin oltarski stol, te održao molitve i čitanja u čast Izloženog.

Današnje slavlje je završilo s posljednjom postajom na glavnom gradskom Trgu Ksavera Šandora Đalskog  i blagoslovom, gdje smo molili za našu župu, za naš grad i sve stanovnike u njemu.

Blagdan Tijelova koji smo proslavili svečanom sv. misom i procesijom bio je veličanstveno sjedinjenje nas samih sa živim Isusovim tijelom i proslava onoga što je Isus ostavio nama, sebe samoga. Upravo je to ono što mi jesmo, što je naša prošlost i budućnost, ono po čemu se prepoznajemo i nit koja nas spaja.

A procesija je pokazala koliko smo ponosni na to. Nakon blagoslova Gradski puhački orkestar odsvirao je himan Tebe Boga Hvalimo i himnu Lijepu Našu. Na kraju župnik Branko uputio je zahvalu svima koji su pomogli oko organizacije današnje svečanosti: policiji, vatrogascima, braniteljima, Gradskom puhačkom orkestru s voditeljem maestrom Markom Bobičancem, ministrantima, djeci, mladima, ženama u narodnim nošnjama, vjeroučiteljima, župnim vijećima i svim ljudima dobre volje koji su danas iskazali poštovanje prema današnjoj svetkovini Tijelova. Zahvaljujemo DVD-u Zabok, dr. Ivici Balagoviću i obitelji Peica koji su ove godine pripremili sjenice.

Euharistijsko slavlje i procesiju uveličao je združeni zbor župe sv. Jelene Križarice.

Darko Fiket, župni suradnik