Proslavljen blagdan Kraljice Krunice te Dan bolesnika i medicinskog osoblja

Crkva prema tradiciji Dan bolesnika obilježava o blagdanu Gospe Lurdske u mjesecu veljači, no tada su u kontinentalnoj Hrvatskoj nerijetko niske temperature i snijeg, te je mnogim bolesnicima teško doći na misu. Upravo iz tog razloga u Župi sv. Jelene Križarice u Zaboku već tradicionalno mise za bolesnike održavaju se u listopadu. Tako su i ove nedjelje 8. listopada svi bolesnici na svetoj misi primili sakrament bolesničkog pomazanja i svetu pričest. Misna slavlja predslavio je vlč. Vladimir Kubinski.

U riječima homilije vlč Kubinski ističe važnost molitve krunice. U toj molitvi povjerenja i predanja prepustimo sebe, svoje bolesti i tuge, sve bolesne iz naše blizine, svoju djecu, unuke, očeve, majke, cijele naše obitelji da po Marijinim rukama sve nas vodi u milosno ozračje njezinoga Sina. Kada krunicu molimo u čvrstoj vjeri, ona nas čitava prožme, jer kroz njezinu ljepotu dolazimo do blagoslova, do promjene našega ponašanja koja će utišati sve oluje životnog ozračja današnjice.

Danas osobito molimo za sve one  koji su svoj privatni i profesionalni život posvetili brizi za bolesnike, toj važnoj skrbi za sve one koji  teško boluju, kao i svih članova obitelji koji zbog povezanosti s onima koju boluju i sami nose teški križ, ne samo zbog brige za njih nego i zbog boli za to što im drage osobe trpe i pate.

Vlč Kubinski poziva vjernike da se u molitvi krunice nadograđujemo i uvijek svoj pogled usmjerimo prema Kristu koji je izvor svake radosti. Danas na ovu „Čiselsku“ nedjelju molimo  Gospu da nas ojača u svakodnevnoj duhovnoj borbi da bismo mogli živjeti svoju kršćansku vjeru u punini, prakticirajući  vrline koje su krasile Djevicu Mariju kako bi po njezinom zagovoru zadobili zdravlje duše i tijela – zaključuje homiliju vlč Kubinski.

Riječi zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je župnik Branko Risek. Euharistijska slavlja skladnim pjevanjem uveličali su mješoviti župni zbor i zbor mladih.

Nakon mise svi nazočni su si mogli izmjeriti krvi tlak i razinu šećera u krvi zahvaljujući angažmanu te nesebičnoj ljubavi medicinskog osoblja.  

Darko Fiket, župni suradnik