Proslavljeno godišnje župno klanjanje i blagdan sv. Valentina

Kao jedno od mjesta gdje se posebno slavi sveti Valentin je župna crkva sv.Jelene Križarice u Zaboku u kojoj se nalazi oltar posvećen tom svecu. Ujedno danas u istoimenoj župi se u ime čitave Nadbiskupije klanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom moleći za sve potrebe župe, župljana ali i čitavog vjerničkog hrvatskog puka.  Euharistijsko slavlje u 10 sati predslavio je preč. Zoran Grgić, župnik i dekan iz Vrbovca te povjerenik za pastoral mladih u Bjelovarskoj-križevačkoj biskupiji gdje će se 17. rujna 2022. godine u Bjelovaru održati Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži.

Preč. Zoran Grgić i vlč. Branko Risek župnik

Danas neka nas ova Božja Riječ koju smo slušali, a koja nam iz dana u dan progovara koliko nas Bog ljubi te koliko mu je stalo do svakog čovjeka poziva nas da tu Riječ prihvatimo i nasljedujemo u svojim životima.  Budimo mi oni koji će svojim životnim primjerom i ljubavlju za svakog čovjeka biti primjer drugima, biti „tabernakul“ u kojima će ta Božja Riječ biti primljena i prihvaćena. – poziva preč. Grgić. Bog je iskazao tu ljubav darujući nam u euharistiji Isusa s kojim se hranimo na misnim slavljima.

Preč. Grgić spomenuo je geslo ovogodišnjeg Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži koje glasi „Srca gore“ koji je poziv nama svima da uzdignimo i ruke k Bogu koji je na nebesima. Budimo svi zajedno svjedoci vremena u kojem živimo da je Bog prisutan u svakome od nas. – zaključuje preč. Grgić.

Presveti Oltarski Sakramenat

Župnik Risek na kraju misnoga slavlja zahvalio je  predvoditelju misnoga slavlja na upućenim riječima ohrabrenja i poticaja kao i svim vjernicima koji su bili prisutni na misnom slavlju. Nakon misnoga slavlja izložio se Presveti Oltarski Sakramenat vjernicima za molitvu, promišljanje i osobni susret s Isusom do večernje svete mise.

Večernjim razmatranjem u 17.30 sati i svečanim misnim slavljem u 18.30 sati, koje je predvodio supsidijar vlč. Marijan Culjak, naglasio je trajnu povezanost euharistijskog zajedništva Krista i Crkve.

Supsidijar vlč. Marijan Culjak

Današnje klanjanje želi  nam osvijestiti koliko nas Krist ljubi, da je sebe predao, svoje tijelo i svoju krv i tom žrtvom, On, jednom zauvijek oprao naše grijehe i opačine te grijehe čitavoga svijeta. Proslavljamo danas i sv. Valentina te ga molimo da nas približi euharistijskom Kristu, koji je onda najsavršenija ljubav, milosrđe i blagost. – ističe supsidijar Culjak.

Darko Fiket, župni medijski suradnik