Proštenje u kapeli Majke Božje Marije u Klupcima

Marija je majka „NADE“

Danas na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kapeli Majke Božje Marije u Klupcima održalo se svečano euharistijsko slavlje koje je uz domaćine preč. Vladimira Drnetića župnika i dekana Krapinskog dekanata i dr. Stjepana Sirovca – supsidijara i duhovnog pomoćnika predslavio zabočki župnik Marijan Culjak.

Hodočasnicima ali i župljanima riječi ohrabrenja u homiliji uputio je vlč. Culjak.  Vrijeme u kojem živimo s njemu svojstvenim izazovima izgleda kao doba pomutnje. Brojni su i zabrinjavajući znakovi u svijetu koji rađaju razočaranjem, beznađem i strahom od budućnosti. Sutrašnjica se često prikazuje kao nešto tmurno i nesigurno. Među mnogim zabrinjavajućim znakovima današnjeg vremena možda na prvo mjestu stoji gubitak vjere što dovodi do unutarnje praznine iz koje se više ne vidi pravi smisao života. 

Mi ovdje danas okupljeni smo „hodočasnici nade“. Nade koje nas vodi u bolju i sigurnu sutrašnjicu. Nadu u kojoj zahvaljujemo za svako novo jutro, za naše obitelji iz kojih potječemo ali i čvrstu vjeru koju su nam svojim primjerom te životom usadili naši predci.

Sa svoje strane, Marija se, prihvaćanjem Božje volje i svojim riječima: »Neka mi bude po tvojoj riječi!«, doista pokazala kao »službenica Gospodnja« U svom će hvalospjevu kasnije ona naglasiti i poniznost potrebnu da bi se volja Božja mogla prihvatiti: »Veliča duša moja Gospodina… što pogleda na neznatnost službenice svoje«

Katolička Crkva nudi Marijin primjer kao odgovor i na probleme s kojima se susreće i današnji čovjek. U primjeru Marijinog života Djevice i Majke, vjernice i suradnice u Božjem naumu spasenja koja se je potpuno predala Boga te njegovu „riječ čuvala i razmatrala u svom srcu“ Crkva nudi i recept za potpuno ljudsko ostvarenje i istinsku sreću.

I mi danas zagledani u Mariju, utecimo se Majci moćnoj zagovornici u svim životnim nedaćama, osobito u ovim teškim vremenima današnjice jer znamo da hrvatsko kršćanstvo počinje, živi i raste s Marijom. – zaključuje homiliju vlč. Culjak.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale okupljenim hodočasnicima, župljanima i svima ostalima uputio je domaći župnik preč. Vladimir Drnetić koji je između ostalog izrazio zahvalu svima onima koji su se svojim dobrovoljnim angažmanom uključili u današnje proštenje. Ovo je bila prilika da se upute i riječi zahvale svima onima koji su pomogli oko obnove župne kuće ovdje u Klupcima, osobito Općini Sveti Križ Začretje i načelniku gosp. Marku Kosu i njegovim suradnicima, obrtnicima te svim ljudima dobre volje koji su dali svoj doprinos u obnavljanju tog zdanja.

Nakon ophoda oko oltara svih okupljenih uz poštivanje epidemioloških mjera novoobnovljenu župnu kuću blagoslovio je župnik Marijan Culjak a svečanu vrpcu prerezali načelnik Marko Kos i župnik Vladimir Drnetić.

Ujedno je preč. Drnetić najavio proslavu velikog jubileja 80. godina euharistijskog kongresa ( 1940. – 2020. ) koji je održan u župi Sveti Križ Začretje.

 Od 5. do 13. rujna planira se u župi devetnica u čast. Bl. Alojziju Stepincu  a na sam dan župe i Općine 14. rujna središnje euharistijsko slavlje u 18 sati predslavit će kardinal Josip Bozanić koji će ujedno blagosloviti kip bl. Alojzija u dvorištu župne crkve a nakon mise uslijedio bi koncert Klape Hrvatske ratne mornarice „sv. Juraj“

Današnje misno slavlje svojim skladnim pjevanjem uveličao je župni zbor župe Sveti Križ Začretje, dok je prije i poslije misnoga slavlja svirala limena glazba Prosenik.

Tekst: Darko Fiket, župni suradnik župe Zabok i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije