Proštenje u župi Blažene Djevice Marije od sedam žalosti Veliko Trgovišće

U prigodi svetkovine Blažene Djevice Marije od sedam žalosti, u njoj posvećenoj župnoj crkvi u Velikom Trgovišću, u subotu, 15. rujna bilo je posebno svečano. Svetu misu povodom proštenja u toj župi predvodio je zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić u koncelebraciji sa župnikom Josipom Čuligom, svećenicima zagorskog dekanata predvođenim vlč. Tomicom Šestakom i svećenicima okolnih mjesta.

Na samom početku slavlja sve okupljene župljane ali i hodočasnike iz drugih krajeva iz Bistre, Gornje Stubice i Stubičkih Toplica predvođeni svojim župnicima Tomislavom Kraljem, Nikolom Jurkovićem i Ivicom Šestakom pozdravio je domaći župnik Josip Čulig.

Mons. Pozaiću dobrodošlicu u to poznato zagorsko mjesto priredio puhački orkestar Mrzlo Polje koji ga je dočekao pred župnom crkvom s prigodnom glazbom.

U svojoj homiliji biskup Pozaić  se osvrnuo na odlomak iz Ivanovog evanđelja gdje Isus kaže svojoj majci: “Ženo evo ti sina”. Pritom misli na apostola Ivana, a taj apostol Ivan smo svi mi i tim riječima Isus nas je sve povjerio svojoj Majci koja je postala naša nebeska Majka i Majka Crkve. U svakodnevnom životu postavljamo si pitanja zašto se događaju bolesti, zašto ne možemo naći posao, zašto se sve to događa baš nama, puno je tih zašto, a Marija je ta koja nas poziva da cijenimo bol i patnju kao jedan oblik pokore, iako to nije uvijek lako. Ti svakodnevni križevi dopuštaju nam da budemo bliži Isusovom križu. Trebamo prihvatiti taj križ kao dar od Boga, a našoj nebeskoj Majci povjeriti naše boli i naše patnje, zaključuje mons. Pozaić.

Na samom kraju svete mise župnik i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički biskup su poklonili prigodni poklon koji će ga prisjećati na današnji dan.

Svečano euharistijsko slavlje uzveličao je mješoviti župni zbor, djevojke i mladići u narodnim nošnjama, vatrogasci, lovci, udruge tog kraja, ministranti i ministrantice kao i bogoslovi Krunoslav Hikec i Luka Besednik koji su se pobrinuli da svojim služenjem oko oltara ovo slavlje bude što svečanije.

Župljani su se kroz dva dana duhove pripreme zahvaljujući župniku pripremali za proslavu današnje svetkovine te su u četvrtak nakon mise i klanjanja imali pjesničku večer dr. Fureša i gosp. Karabina. U petak euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Darko Banfić, a homiliju izrekao vlč. Miroslav Lesičar. Nakon mise slijedi uslijedio je koncert duhovne glazbe, uz nastup domaćih zborova i gostiju. Danas od 17 sati održati će se nogometni turnir kod igrališta u kojoj će svoje snage odmjeriti ekipe predvođene načelnikom Robertom Grebličkim i župnikom Josipom Čuligom koji su najavili žustru međusobnu igru ali u duhu fer pleja te druženje uz bogatu ugostiteljsku ponudu i zabavu.

 Sutra u župi misna slavlja su 8.00 sati predvodit će domaći župnik, a pjevanje će animirati zbor mladih „Velixi“ a u 11 misno slavlje animira mješoviti župni zbor nakon koje će se formirati procesija prema novom dječjem igralištu kod spomen doma dr. Franje Tuđmana te će uslijediti blagoslov igrališta i pučko veselje.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije