Prvi dan duhovne obnove

Kao priprava za blagdansku proslavu svete Jelene Križarice koja je nebeska zaštitnica Župe i Grada u našoj župnoj crkvi započela je duhova obnova.

Prvog dana, u petak, duhovna je obnova započela pobožnošću Križnog puta svjetlosti kojeg je napisao župnik Marijan Culjak. Na početku mise župnik Marijan Culjak pozdravio je predvoditelja misnoga slavlja vlč. Željka Horvata, župnika župe sv. Barbare mučenice iz Bedekovčine.

cof

Vjernici su mogli čuti nadahnutu i vrlo sugestivnu propovijed i pridružiti se molitvi za duhovnu obnovu i rast naše župe, hrvatskog naroda i čitavog svijeta.

U svojoj je homiliji vlč. Željko je rekao: Ako je nešto kristalno jasno od prve do posljednje stranice Biblije, onda je to svetost braka. Bog nije samo stvorio naše praroditelje kao muža i ženu (Postanak 1,27) već je i blagoslovio njihov brak i rekao da će njih “oboje biti jedno tijelo” (Matej 19,5). Obitelj je ozračje ljubavi. Djetetu temelj daje otac i majka i kad dijete pročita oca da voli Boga to je kateheza, kad vidi majku da ga ljubi to je kateheza. Srcem se vjera prenosi to nitko iščupati neće.

cof

Na kraju misnoga slavlja predslavitelj vlč. Željko obratio se ovogodišnjim jubilarcima koji slave svoje godišnjice bračnog zajedništva: Budite čuvari i ljubitelji života, kako bi vas svi prepoznali kao vjernike katolike koji vole život i kojima je život svetost, kao što je svetost braka i obitelji.

Želio bih da budemo ojačani u svom poštovanju obitelji i  života, da ta vjernost koju Bog traži bude za nas sveti zakon koji će doprinjeti  boljitku društva kao onog koji voli, cijeni, brani i čuva život i bračno zajedništvo.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije